Здравният министър Мирослав Ненков и Българският лекарски съюз (БЛС) се обявиха за увеличаване на здравната вноска още от следващата година, но и според двете страни това трябва да е съпътствано с реформа в сектора.

Според Ненков, вдигането на здравната вноска с един процент от сегашните 8 на сто още през следващата година е един от начините да влязат повече пари в системата, която изпитва хроничен дефицит и дори дадените й допълнително 225 млн. лв. през лятото се оказаха недостатъчни и сега ще иска нови над 100 млн. лв. при бъдещата актуализация на бюджета.

“Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат. Това е един от пътищата. Надявам се следващото управление на министерството и този парламент да покажат на обществото, че са готови да организират по-добре нашата система – организацията на харчовете, т.е. да се оптимизират харчовете. Икономията е вид печалба”, коментира Ненков отправеното по-рано през деня предложение на Лекарския съюз здравната вноска да започне да се качва, докато достигне 12 на сто.

“Става дума за постепенно дигане на вноската, не изведнъж и рязко. Но има две условия. Първо, държавата да стане изряден платец, т.е. да си плаща всички, които осигурява, в пълен размер да поеме вноските, и едва след това да се мисли за вдигане на вноската. И тя да се вдига с около 1% на година и през година. Докато се стигне до 12%, колкото трябва да бъде”, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от Дарик радио.

Директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов обаче смята, че с 1% увеличение няма да се разреши недостигът в системата.

“Около 7 до 8 млрд. според различните данни са необходими, за да върви сектор “Здравеопазване”. От тях 4 млрд. са публичен ресурс и около 3 млрд. – 3.5 млрд. са различни видове доплащания над масата и под масата. 1% е недостатъчен, ако вървим в посока увеличаване на здравната вноска, посочи Ангелов, цитиран от БНР.

Ние лично сме “за” малко увеличение на здравната вноска, но това няма да доведе до по-качествено здравеопазване, тъй като проблемите са много – свръххоспитализация в болниците, както и разхищение на лекарства, коментира Пенка Георгиева от “Заедно с теб”.

На извънредния си събор, който се проведе в края на предишната седмица, лекарите са се обединили около идеята, че бюджетът за здраве за следващата година трябва да бъде в размер на тазгодишния, като към него се добавят и средствата, с които се очаква той да бъде актуализиран през идната година.

“Това, което беше тази година, плюс актуализацията около 303 млн. Точната цифра прави над 3 млрд. Като сложим в това число и Министерство на здравето стават 3.7-3.8 млрд”, заяви Райчинов.