Правосъдният министър Екатерина Захариева защити своя предшественик Христо Иванов от нападките на близките до Делян Пеевски медии, че докладът на Европейската комисия е писан по “негови доноси”. Тези нападки бяха намерили почва във Висшия съдебен съвет и на Захариева се наложи да разсейва тези “информации”.

“Абсурдно е. Европейската комисия събира информация от всички институции, комисията изпраща в България свои мисии, които се срещат с всички институции и събира информация от различни източници. Това (твърдение) е обида към самата комисия и към българските институции”, каза Захариева.

Тя допълни, че винаги, когато българските министри се срещат с представителите на европейските институции, са давали обективна информация. Тя отхвърли като недопустими намеците на някои членове на ВСС министърът на правосъдието да им предоставя доклад какво върши и говори в Брюксел.

“Нека да уважаваме институциите. Ясно е на кого министрите изпращат доклад (на премиера) и е ясно, че срещите с европейските комисари са едни от най-важните за министрите на правосъдието”, уточни Захариева. Тя допълни, че от миналата година има практика информацията, която се праща към ЕК да се изпраща в същото време и към институциите в България.

“Така че те (ВСС) знаят какво се изпраща. Моята молба беше да не се спекулира с това, а да направим ясен план за действие по отношение на препоръките”, обясни Захариева.

Правосъдната министърка каза, че вече е разработена таблица, която ще бъде изпратена до всички отговорни по доклада на ЕК институции. В тази таблица те ще трябва да напишат какво смятат да предприемат по препоръките на Брюксел и в какъв срок.

“Утре свикваме за първи път съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа, на който ще се направи отчет на напредъка по стратегията, ще представим таблицата и ще помолим всички ангажирани да я попълнят в кратки срокове”, каза Захариева.

По повод призива на Брюксел за независимо разследване на аферата “Яневагейт” Захариева припомни, че ВСС е затворил този въпрос и всичко остава в ръцете на прокуратурата.