Въвеждането на данък богатство е под въпрос, след като ДПС твърдо се противопостави на идеята на партньора си в управлението – БСП.

Идеята доходите над 2700 лв. на месец да се облагат с данъчна ставка от 15% вместо сегашните 10% от 1 януари 2015 г. лансира през празниците лидерът на червените Сергей Станишев.

Той обясни, че левицата не се е отказала от това предизборно обещание, но по-високата ставка вероятно ще е по-ниска от обещаните 20% и клони към 15 – 16%.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев потвърди вчера пред “Труд” позицията на ДПС против предлаганото облагане. Той обясни, че в последните дни не е имало ново събиране на партията, което да е изменило позицията.

“Не сме коментирали никакви цифри”, каза пред “Труд” и червеният депутат Петър Кънев.

Досега не са представени изчисления колко допълнителни постъпления ще влязат в хазната, ако новото облагане бъде въведено. Знае се само, че хората, които декларират месечен доход над максималния осигурителен доход от 2400 лв., са около 100 000 души. Не е ясно обаче върху какви суми те плащат данъци.

Освен това новото облагане ще засегне и доходите извън заплатата. При всички случаи обаче постъпленията в бюджета ще бъдат в размер на стотици милиони левове и по всяка вероятност ще компенсират загубата за бюджета от около 150 млн. лв. за данъчното облекчение за хората с трудов доход до 340 лв.

Данък богатство няма шанс дори “Атака” и двамата независими депутати да подкрепят предложението на левицата. Техните гласове са общо 109 срещу 131 на ГЕРБ и ДПС.