Седемте служители на спецзвеното “Сигма”, начело с ръководителя му Ивайло Василев, са обвинени за подкуп и изнудване.

От държавното обвинение съобщиха, че на 31 юли, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на седемте служители на МВР от специализирано звено “Сигма”, участващи в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване.

Участниците бяха задържани на 30 юли при специализирана операция на Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Ивайло Василев – ръководител на групата, както и на шестима негови служители. Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала от януари 2013 г. Участниците са изнудвали водачи на МПС да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях нарушения на пътя.

В хода на разследването са използвани СРС. До момента са разпитани деветима свидетели.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Ивайло Василев е наложено задържане до 72 часа, в Специализирания наказателен съд за него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение “задържане под стража”, допълва БГНЕС. На останалите шестима участници в групата е наложена парична гаранция от по 500 лева.