Общото ни мнение е, че проектът “Южен поток” би дал по голяма сигурност на газовите доставки. “Южен поток” като икономически проект е изгоден и за двете страни, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си със сръбския премиер Ивица Дачич, предаде БГНЕС.

Проектът “Южен поток” е бил сред темите, които двамата са обсъдили на срещата си днес. Предстоят разговори във връзка с европейските изисквания към този проект, но ще се съобразим с тях, подчерта премиерът Пламен Орешарски.

“Изискванията на ЕС във връзка с проекта са въпрос, който трябва бъде решен на високо политическо ниво с разговори с Руската федерация и ЕС. Сърбия няма проблем с “Южен поток”, имаме голям интерес този проект да бъде реализиран, защото в момента ние получаваме руски газ само през Украйна”, заяви от своя страна сръбският премиер Ивица Дачич.

“Трябва да се прилага един и същ аршин, когато се говори за Северен и Южен поток, гражданите на ЕС са го заслужили”, убеден е Дачич. Той изрази надежда, че ще се намери начин въпросът да бъде решен. “Ние не сме членове на ЕС, но не можем сами да строим “Южен поток”, защото сме по средата”, добави той.