ГЕРБ ще има един евродепутат повече от БСП в Европарламента, където се очаква да получат места и ДПС, “България без цензура” и Реформаторският блок, прогнозира агенция “Алфа Рисърч” четири дни преди изборите.

Прогнозата на “Галъп”, обявена също в четвъртък, е доста по-уклончива. Според агенцията БСП има лека преднина пред ГЕРБ, а евродепутати със сигурност ще успят да вкарат още ДПС и “България без цензура” (ББЦ), докато АБВ и Реформаторският блок (РБ) са на ръба. От “Галъп” посочват, че БСП ще получат по-вискок процент от ГЕРБ при по-ниска избирателна активност, докато при повече гласували ГЕРБ може да излезе първа на вота.

Изследването на агенция “Екзакта” също дава близки резултати на ДПС и ББЦ, с лек превес на ДПС заради по-голямото твърдо ядро и възможността то да се активизира.

Според проучването на “Алфа Рисърч”, проведено по поръчка на “Дневник”, с най-големи шансове за първа политическа сила е ГЕРБ, като подкрепа за партията е заявена от 27.3% от решилите да гласуват в неделя.

БСП е втора с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията.

На трето място е ДПС, което постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите.

Като четвърти представител в ЕП се очертава ББЦ, чиято масираната кампания осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните.

Активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на Реформаторския блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител в Европейския парламент.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.

Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в ЕП. Най-добри позиции в тази част от спектъра имат “Атака” – 4.1% и НФСБ – 3.9% от решилите да гласуват.

Прогнозата на “Алфа Рисърч” сочи, че 17-те български мандата в ЕП с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, “България без цензура” – 2, Реформаторски Блок – 1. Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 – за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група.

Възможни размествания могат да дойдат от две посоки:

– От партиите с близки до избирателната квота (5.88%) позиции, за които участието в разпределението на мандатите може да се окаже въпрос на малък брой гласове.

– От дистанцията между трите водещи политически сили, която може да промени съотношението в броя на получените мандати.

Прогнозата на “Алфа Рисърч” за изхода от изборите е направена въз основа на настоящото проучване и наблюдаваните през последните месеци тенденции. За разлика от периодичния мониторинг на обществено-политическите нагласи, в който се проследява електоралният потенциал на партиите сред всички пълнолетни граждани, прогнозата представя подкрепата за политическите сили сред решилите да гласуват на 25-ти май, изтъкват от агенцията.

Избирателната активност се очертава да е обичайната – около 38%

Оттам посочват, че едномесечната кампания за евровота води до ръст с около 4 до 5% на избирателната активност. Към 20 май между 2.6 и 2.7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя. Ако и тази година се използват списъците от парламентарните избори през 2013 г. (които наброяват 6.9 млн. избиратели), активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години. Към момента липсват индикатори за значителни промени в активността: нито в посока рязък спад (както на евроизборите през 2007г., когато гласуваха под 2 милиона избиратели), нито към рязък скок и съответно – излизане на сцената на нов електорален феномен.

“Галъп”: БСП, ГЕРБ, ДПС и ББЦ минават бариерата, РБ и АВБ са на ръба

“Галъп” дава сходна прогноза за избирателна активност – между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас, като общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон около 2.5 милиона.

Ако евроизборите бяха днес, БСП печели 590-690 хиляди гласа, което прави 5-6 представители в ЕП; ГЕРБ печели 550 – 650 хиляди гласа и 5 – 6 представители в ЕП; ДПС печели 370 – 420 хиляди гласа и 3 – 4 представители в ЕП; ББЦ печели 200 – 250 хиляди гласа и 1 – 2 представители в ЕП, според прогнозата на “Галъп”.

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май. Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици. ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен, посочват от “Галъп”. Така при висока активност ГЕРБ ще вкара повече евродепутати от БСП.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След него се нарежда коалицията около ББЦ с очакван резултат над 200 хиляди гласа.

ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност – електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден.

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира, твърдят от “Галъп”.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа.

Влизане на “Атака” и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Очакваните мандати са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и РБ.

От “Галъп интернешънъл” посочват, че прогнозата почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка. Проучване на същата агенция, обявено на 20 май, показа, че за БСП биха гласували 18.3%, за ГЕРБ също 18.3%, ББЦ – 7.2%, ДПС – 7.1%.

На пресконференцията в четвъртък политологът Димитър Ганев от “Галъп” заяви: “Почти паритет на БСП и на ГЕРБ. Нашето мнение е, че ще излязат между 500 и 600 хиляди души да гласуват за тях, за всяка една от двете партии. Не може да се ангажираме категорично да затвърдим на днешна дата кой ще завърши първи на тези евроизбори, защото на първо място ГЕРБ има по-сериозна периферия от социалистите, да мобилизира в последните дни в рамките на изборния ден, тоест тяхната електорална периферия е доста по-голяма от тази на БСП, два пъти повече. За сметка на това обаче при разбивката на твърдо гласувалите БСП излиза пред ГЕРБ”.

“Екзакта”: ГЕРБ ще има депутат повече от БСП

Според “Екзакта Рисърч груп” активността на изборите се очертава да е около 35% с възможност да варира между 32 и 38%. При активност от 35% от агенцията очакват да гласуват 2.4 млн. души.

За ГЕРБ “Екзакта” дава 28.5% подкрепа (6 евродепутата), БСП – 24% (5), ДПС – 11.3% (2-3), ББЦ – 11.1% (2-3), за Реформаторския блок – 6.2% (1), за АБВ – 5.8% (0-1).

Според “Екзакта” въпреки наблюдаваната мобилизация на привържениците на “Атака” партията няма шансове да изпрати свой представител в европарламента. Същото се отнася и до НФСБ.

При активност около и над 40% съществува възможност ГЕРБ и БСП да получат по един допълнителен мандат за сметка на по-малките партии. При много ниска активност неизвестните нарастват, като най-вероятно подобен резултат би бил благоприятен за партиите с най-твърди електорални ядра, отбелязва агенцията.