Шест тома нови доказателства по делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) представи Софийската градска прокуратура (СГП) във вторник, когато Софийският апелативен съд (САС) разглежда мерките за неотклонение на трима от обвиняемите – главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова.

Миналата седмица Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Петрова и Тренева, а Димова бе пусната под “домашен арест” заради тежко заболяване. Четвъртият обвиняем – изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, бе освободен срещу “парична гаранция” от 10 000 лева. Прокуратурата не протестира определението на СГС, но защитата на Петрова, Димова и Тренева го обжалва пред САС.

Орлин Русев пристигна в съдебната зала в подкрепа на останалите подсъдими, обясниха от защитата му.

Заседанието трябваше да започне в 10 ч., но заради представените нови доказателства началото му бе отложено.

Новата експертиза се очаква да даде отговор на въпроса за изчезването на 206 млн. лева от КТБ. Първоначалната версия на прокуратурата беше, че парите са изнесени с чували непосредствено преди БНБ да затвори банката на 20 юни. Впоследствие държавното обвинение съобщи, че версията за еднократното изнасяне на милионите в чували е изфабрикувана от ръководството на банката, за да се прикрие натрупаната огромна липса на пари от нейния трезор. Присвояването е ставало постепенно от 2011 г. насам.

Татяна Дончева, която е адвокат на главния касиер на КТБ, коментира след като се запозна с новите доказателства, че вещите лица, изготвили експертизата, не признават за официален счетоводен документ разписката, с която от трезора на КТБ са изнесени пари в полза на фирмата на председателя на надзора на банката Цветан Василев “Бромак”, която е и мажоритарен собственик на капитала на КТБ. Поради тази причина счетоводната експертиза обяснява, че във финансите на банката продължава да зее дупка.

Освен всичко, от думите на Дончева се разбра, че на 15 юни, четири дни преди да бъде издадена разписката за 206 млн. лв., от трезора е била изтеглена друга сума от 23 млн. лв., която е осчетоводена по-късно.