“Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент? Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на общото събрание на “Жени-ГЕРБ”, което се проведе в неделя в НДК.

“Погледнете, на тези постове, където имаме жени, ние просто нямаме по-добър мъж за тях. И да искаме, не можеме да им намериме. И аз така като ви слушам и като ви гледам интереса към президентските избори, айде – премиер сме имали и жена, но президент не сме имали. Нямахме председател на Народното събрание, сега имаме два мандата, нямахме кмет на София, сега имаме два мандата. Защо да не се напънеме и за президентските избори и да сложиме една жена президент?”, каза Борисов

По-рано през деня вицепремиерът и член на ръководството на ГЕРБ Румяна Бъчварова не отрече възможността самият Борисов да се кандидатира на изборите за президент в края на следващата година. Тя обаче направи уговорката, че това решение сега не стои за обсъждане, тъй като до вота има близо година и половина.

“Подобно решение не е взето, то не е и важно в този момент”, заяви Бъчварова в предаването “Неделя 150” на БНР, след като преди дни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви в интервю за в. “24 часа”, че би било много логично Борисов да се кандидатира за поста и че е особено подходящ за него.

“Това, че Борисов е много подходящ, е ясно от началото на политическата му кариера. При старта на кабинета обаче той заяви, че към този момент няма решение да се кандидатира и че амбицията му е да изкара добър мандат. Така че имаме година и половина до взимане на решение”, коментира днес Румяна Бъчварова.

Тя добави, че не вижда обективен факт, който да се обсъжда. По думите й решение за кандидатиране на Борисов – “възможно е, но не е актуално, нито стои на обсъждане”, още повече, че има действащ президент. В момента премиерът бил съсредоточен върху реформите, които правителството трябва да извърши, а декларираната от него цел била управлението му да изпълни целия си мандат.

Бъчварова коментира още, че посещенията на американския държавен секретар и британския външен министър са категоричен знак на подкрепа за сегашното управление и за премиера. По-успешни визити като че ли не сме имали, каза тя. 

Още преди втория мандат на ГЕРБ Бойко Борисов е показал на Вашингтон разграничението си от руските интереси в България, заяви още Румяна Бъчварова. Според нея няма категорични доказателства за ползата от т.нар. проекти от “Големия шлем“, които Борисов е прекратил.

“Затова логично се мислеше, че те са направени по начин, по който по-скоро биха имали ефект на политическо въздействие, на политическо присъствие, отколкото на съществена полза. И ядрената централа, и нека не забравяме “Бургас – Александруполис“, и “Южен поток“ – на практика се оказаха по-скоро с недоказани ползи, отколкото с категорични предимства, за да могат да бъдат избрани”, коментира веципремиерът.

Борисов пък посочи, че до сряда очаква становището на коалиционните партньори на ГЕРБ относно проекта на управленска програма на правителството.