“Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори”, каза в „Здравей, България” по Нова ТВ Виктор Бузов, главен архитект на община Варна.

Той беше категоричен, че общината е взела мерки преди повече от 40 години.

„Има изработени проекти, с които е кандидатствала за финансиране за двете дерета”, каза Бузов.

По думите му тези къщи се появяват за 24 часа.

„Плановете са одобрени от общината, но през годините не са намерени пари за тяхното финансиране. Ако тези охранителни канали бяха направени, тази трагедия можеше и да не се случи. Те са направени именно за това количество валежи, което се изсипа преди три дни. За да бъдат изградени този канали, тези къщи щяха да бъдат съборени”, заяви още главният архитект на Варна.

Попитан колко от къщите в „Аспарухово” са незаконни, той отговори, че не може да даде категоричен и точен отговор, но те са над 50%.

В същото време живеещи в „Аспарухово” алармират, че от години са се оплаквали от старо свлачище в квартала

“Свлачището продължава да се движи към дерето. Отделно – изхвърлят се и много боклуци: битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми. С дънерите и коренаците, те образуват нещо като бент”, обясни пред камерата на Нова ТВ Ганчо, един от жителите на квартала, спасявал други хора в четвъртък вечерта.

Ударната вълна се получила, когато натрупалата се вода от обилните валежи избила. От 2-3 години Ганчо пуска жалби до кметството на „Аспарухово”, Община Варна, Министерството на регионалното развитие и екоминистерството.

Последният отговор от регионалното министерство е от 3 юни 2014 г. Препоръките към общината са да инспектира и наблюдава засегнатите райони с цел недопускане натрупване на земни маси, битови и строителни отпадъци по склона на дерето.

„Резултатът е нулев. Пишем си като добри приятели и нищо повече”, сподели Ганчо.

В деня на наводнението той е в автомобила си и с други коли е повлечен от водата. Успява да се хване за една ограда и да се измъкне от водния ад. След това спасява две жени.

Пораженията от бедствието в „Аспарухово” са огромни, а днес – в ден на национален траур, кварталът се събужда, за да продължи да се съвзема след наводнението.

Една от най-пострадалите улици е „Горна Студена”.

Седем от жертвите на потопа са се намирали в една къща, когато приливната вълна залива дома им и го изравнява със земята.