Парламентът обсъжда в четвъртък поредните рокади между службите в сектор “Сигурност”, предложени от ГЕРБ. Промените предвиждат връщането на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) от ДАНС в МВР.

Освен това управляващите искат да възстановят на президента правото да назначава със свой указ главния секретар на МВР, председателя на ДАНС, както и шефа на новосъздадената служба за подслушване – Държавната генция “Технически операциии” (ДАТО).

Заедно с тези поправки в Закона за МВР се прокарва и промяна в изискванията за главния секретар, които ще провокират смяната на настоящия титуляр на този пост Светлозар Лазаров, който бе назначен по време на кабинета “Орешарски”.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев най-вероятно също ще се раздели с поста си, след като влязат в сила и промените в Закона за ДАНС. През последните дни той открито влезе в конфронтация с управляващите, обявявайки се срещу рокадите в сектора.

Според Писанчев, който зае поста след неуспешния избор на кадъра на ДПС Делян Пеевски за шеф на службата, преместването на ГДБОП в МВР ще застраши около 400 разследвания, започнали след като антимафиотите станаха част от ДАНС.

Изваждане от ДАНС на звеното за технически операции, което подслушваше за целите на борбата с престъпността, е друг акцент от промените. На ДАНС ще й бъде оставена възможността да извършва подслушване и други операции със специални разузнавателни средства (СРС), но само за целите на националната сигурност и борбата с тероризма.