Прокуратурата започва проверка за отговорността на управителя на БНБ Иван Искров за казуса “КТБ” по сигнал на “Протестна мрежа”, съобщиха от неформалната гражданска организация във вторник. Сигналът е подаден на 25 ноември до главния прокурор Сотир Цацаров.

От Върховна касационна прокуратура са уведомили подателите на сигнала, че ще извършат проверка на предоставените от тях данни. Ако се установят основания за образуване на досъдебно производство, Иван Искров ще попадне в мегаделото за източването на 206 милиона лева от банката на Цветан Василев. Върховните прокурори са поискали от Софийската градска прокуратурата да вземе отношение по въпроса в “най-кратък срок”.

Сигналът на “Протестна мрежа” беше изпратен още до премиера Бойко Борисов и до всичките четири политически формации, които подкрепят правителството. В него се казва, че няма как управителят на БНБ и управитeлният съвет на банката да нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ – банковия надзор.

“Това схващане обслужва невярната теза, че управителят на БНБ не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система”, се казва в сигнала на “Протестна мрежа”.

Според гражданската организация няма как ресорният подуправител на БНБ Цветан Гунев да е единственият, разследван за фактическия фалит на КТБ.

“Призоваваме Ви да извършите това, което се следва по закон, както и да отговорите на очакванията на българските граждани всички виновници за разразилия се банков скандал с огромни мащаби да бъдат разкрити и наказателно преследвани с цялата строгост на закона“, се казва в сигнала на гражданите до Сотир Цацаров.