Чрез пренареждане в класирането на конкурс за прокурори в Софийската градска прокуратура (СГП) синът на члена на Висшия съдебен съвет Незабравка Стоева и братът на шефа на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото получиха нови по-високи позиции в съдебната система.

В четвъртък ВСС гласува назначението в СГП на Радослав Стоев и на Емил Петров.

Конкурсът за назначаване на прокурори в окръжните прокуратури е обявен на 12 ноември миналата година. Свободните щатни бройки са общо 57, като 21 от тях са в Софийската градска прокуратура. Явяват се общо 282-ма кандидати, сред които и Радослав Стоев и Емил Петров. Събеседването с кандидатите е проведено през юли тази година.

На 31 юли на сайта на ВСС е публикувано класирането. От него става ясно, че Радослав Стоев и Емил Петров не успяват да се класират за СГП, защото са съответно на 22-ро и 23-то място. Те са първа и втора резерва.

Пет дни по-късно ресорната комисия във ВСС взема решение да ревизира практиката за класиране на кандидатите, което се оказва в полза на двете резерви. Промяната е свързана с преценката на ранга и позицията на кандидатите. По старата система преценката се прави към момента на класирането. По новата рангът на кандидатите се прави към момента на подаването на документите за участие в конкурсите.

По първата система Радослав Стоев и Емил Петров остават 22-и и 23-и, защото за няколкото месеца от подаването на документи до момента на класирането, техни конкуренти са получили по-висок ранг в съдебната система. Така двамата са били изпреварени. Промяната на методиката обаче пренарежда класирането и те успяват да влязат в бройката на 21 нови градски прокурори.

По време на заседанието в четвъртък мнозинство във ВСС утвърди назначенията. Само членовете на съвета Юлия Ковачева и Камен Иванов заявиха, че не са съгласни с промяната на практиката и пренареждането на списъците с кандидатите. Иванов заяви, че така ВСС създава противоречива практика.

Председателят на ресорната комисия във ВСС Милка Итова обясни единствено, че по въпроса за конкурса ще се произнесе Върховният административен съд.