Над 100 души са били задържани между 1 и 9 ноември по време на мащабна акция на СДВР, съвместно със Софийската градска прокуратура (СГП) по линия на борбата с разпространението на наркотици в райони с училища и в нощни заведения в града.

Това обявиха в сряда ръководителите на двете институции Младен Маринов и Христо Динев, отчитайки, че в резултат на операцията са образувани общо 91 дела, открити са 20 издирвани и са съставени актове на родителите на 75 “бройки малолетни и непълнолетни лица”.

В този срок разследващите са проверили общо 87 столични училища и районите около тях, както и 76 заведения. Профилактирани са били 116 криминално-проявени.

“Насоката са подрастващите. В бъдеще планираме един системен подход”, декларира шефът на СДВР Маринов, който бе допълнен от градския прокурор Динев с думите: “Пълна нетърпимост срещу извършването на противоправна дейност в София”.

Според изнесените данни при акцията са били разбити две наркобанди, едната от които разполагала с 3 кг марихуана, 30 грама екстази и 50 грама амфетамини. Като пример за продуктивната работа на разследващите зам.-директорът на столичната полиция Христо Терзийски съобщи, че в района на 45-о СОУ са били арестувани 4 лица с наркотици, трима от които обаче били клиенти.

“Доста впечатляващи цифри поднесохме”, не без чувство на задоволство обобщи градският прокурор Динев.

Помолени да изяснят колко от новообразуваните 91 дела всъщност са за разпространение на дрога, т.е. – срещу предполагаеми дилъри, бе уточнено, че всъщност 81 от въпросните производства са за притежание на наркотици. Именно по този текст от Наказателния кодекс минават всички в случаи, в които разследващите задържат обикновени потребители с по няколко грама марихуана, например.

Това именно е и най-големият порок в т.нар. война на властите с дрогата – преследват се предимно потребителите с цел отчитане на дейност, без значение на обстоятелството, че това нито води до превенция, нито удря “големите риби” на пазара.

Няколко часа по-късно от МВР и ДАНС съобщиха за нов успех в борбата с наркомафията, този път доста по-значителен. Става въпрос за 112 кг хероин, открити при акция на агенцията, гранична полиция и Окръжната прокуратура в Хасково в района на с. Щит, община Свиленград.

Съобщава се още, че разследващите са неутрализирали “престъпна група, осъществяваща трафик и разпространение на наркотици”. Задържаните обаче са само двама, т.е. – с един по-малко от минималния брой, необходим, според НК, за повдигане на обвинение за сформиране и участие в организирана престъпна група (ОПГ). По експертни оценки стойността на иззетото количество хероин възлиза на около 13,5 млн. лв., завършва съобщението.