Окръжната прокуратура в Пазарджик извършва проверка на разпространения в социалната мрежа клип, в който 7-годишно дете ритуално „отрязва” главата на друго дете, използвайки пластмасов меч, съобщи БНР, цитирани от Нова телевизия. Клипът е заснет в двора на ромската джамия “Абу Бекир” пред погледите на родителите им.

Според прокурор Снежана Стоянова случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал. В центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената в двора на джамията “Абу Бекир”, е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда се обжалва.

Според един от участниците в клипа, Бедри, децата са изиграли библейски сюжет по повод празника за Байрям. В клипа обаче всички започват да скандират “Аллах”, което според Бедри е нещо нормално.

Логото на „Ислямска държава” може да се види навсякъде в ромския квартал – по кафенетата и по стъклата на леките автомобили. Мюсюлманите твърдят, че в това няма нищо странно. Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали, популяризиращи „Ислямска държава”, разпространени в социалната мрежа от ромския квартал „Изток”.

Ислямското вероизповедание е приело декларация, с която осъжда заснетия клип. Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че Главното мюфтийство няма механизъм за контрол над подобни обекти като въпросната джамия в Пазарджик.

„Джамията в Пазарджик, джамията “Абу Бекир” не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство. Това е частен имот и ние там нямаме никакво отношение”, обясни той. Мустафа Хаджи допълни, че Главното мюфтийство винаги е работило за запазване на етническия мир и спокойствие.

„Правим всичко, което е по силите ни да казваме на мюсюлманите в България да стоят настрана и по-точно, ако евентуално има някакви индикации за навлизане на чужди сили, които да призовават към насилие, веднага да съобщават на съответните институции в България”, заяви той.