Външният министър Даниел Митов обяви, че ще бъде инициирана законодателна инициатива, която да криминализира участието на български граждани на страната на Ислямска държава.

“Ислямска държава” е огромна заплаха за нашата национална сигурност. България политически е част от усилията на тази общност (ЕС и трансатлантическата общност) да се справим с опасността”, заяви Митов.

България не се включи в международната коалиция, водена от САЩ, която осъществява въздушни удари срещу цели на “Ислямска държава” в Ирак и Сирия, тъй като не разполага с бойна авиация за подобна операция. София обаче изпрати оръжие и боеприпаси за близо 6 милиона лева като помощ на кюрдите в Ирак в борбата им срещу джихадистите от “Ислямска държава”.

Митов коментира по време на кръгла маса, че България е изправена пред нови геополитически предизвикателства.

“Ставаме свидетели на кризи, които ни заобикалят и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своя европейски и трансатлантически избор и принадлежност. Виждаме какво се случва в Украйна, какво се случва в Близкия Изток”, заяви Митов.

По думите му България се нуждае от силна външна политика, национален консенсус по ясни приоритети и приемственост.

Политологът Огнян Минчев посочи от своя страна, че в последните години има съществена промяна в системата на международните отношения – еволюция от либералната система от очертани ценности към система с много полюси на власт и влияние.

В рамките на тази система особено по-малките страни получават по-трудната задача да балансират, посочи Минчев.

Външният министър Даниел Митов съобщи още, че България засега няма да маха оградата по част от границата с Турция.

“Това, че сме казали, че има временен характер, не означава, че започваме да махаме оградата”, каза Митов.

По думите му и в самото решение на МС за изграждането му е казано, че съоръжението се прави с определена цел и заради определени обстоятелства.

“Нищо различно не сме казали, но някои хора, като надушат кампания, започват да изпадат в лека неврастения… Да си правиш кампания на гърба на служебното правителство означава, че си доста безпомощен”, посочи Митов.