Трийсетина души от Дупница и Кюстендил протестираха в сряда пред Централната избирателна комисия, за да протестират срещу засега неофициалното, разпространено в някои медии, твърдение, че един от четирите мандата от Кюстендилския многомандатен избирателен район да бъде дадено на Движението за права и свободи (ДПС), въпреки ниския му резултат там. Твърдението се базира на прогноза на неправителствената от Агенция за прогнози и анализи.

Ако такова се окаже и окончателното решение на ЦИК за разпределение на мандатите в страната, което се очаква да бъде обявено в четвъртък след 14 часа, доскорошният депутат от ДПС Александър Методиев, известен с прякора Бат Сали, ще получи нов парламентарен мандат, този път от Кюстендил, въпреки че за листата на партията му там са гласували само 864 души.

Протестиращите скандираха “Уважавайте вота на хората” и носеха плакати, на които пишеше: “Вземете си Бат Сали в ЦИК” и “Дупница не иска депутат, избран с 900 гласа”.

Пред журналисти една от протестиращите обясни, цитирана от “Фокус”, че настояват ЦИК да уважи вота им и да махне Методиев от Дупница. По думите й гражданите на града не искат депутат от турски произход. Въпреки че, както е известно, Методиев е с ромски произход.

Евентуалното разпределение на Александър Методиев за депутат от Кюстендил предизвика остри реакции в целия регион още във вторник. В Кюстендил ДПС има най-ниския си резултат в цялата страна – 1,4 процента. Ако прогнозата се сбъдне, според разпределението по метода на Хеър-Ниймайер на най-големия остатък Александър Методиев ще стане депутат от Кюстендил с 864 гласа.
 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, коментира пред медии днес, че подобно разпределение е възмутително. Това е подмяна на вот на български граждани в български град, в България. Над 62 хиляди души са дали вота си, по-малко от процент и половина е резултатът на ДПС. Това показва още веднъж, че трябва решителна промяна в законодателството и съобразяване с правата на всеки български гражданин, коментира Паунов.

В обръщение до медиите кметът на Дупница Методи Чимев заяви, че кани Александър Методиев на протест в защита на Джамията в Дупница, към която Мюфтийството има претенции за собственост. Той допълни, че няма да изпрати нито една покана за събитие “на въпросното лице, ако то бъде официално обявено за народен представител от Кюстендилска област”.

От ДПС в Кюстендил смятат, че не трябва да се създава излишно напрежение. “Трябва да намерим подходящият начин да работим заедно, а не да създаваме допълнително напрежение, и то в момент, в който държавата ни е в колапс”, коментира областният председател на ДПС в Кюстендил Емил Венев.

Случаят в Кюстендил е само един от многото подобни скандали, възникващи заради особеностите на системата за разпределение на мандатите Хеър- Ниймайер.

По принцип броят на мандатите в отделните райони се определя на базата на броя на населението по данни на НСИ. Броят на мандатите на отделните партии в Народното събрание пък се определят на базата на подадените за тях гласове в цялата страна и в чужбина. След това разпределянето на тези партийни мандати по райони се прави по метода на най-големия неоползотворен остатък.

Това се налага, защото често местата, които се полагат на един район според броя на населението, не съответстват на местата, които получават в него партиите на база действителните гласове на изборите. На някои места се получават излишъци, а на други – незаети мандати. Затова една партия може да спечели повече гласове в един район, но да получи депутатско място от друг.

Това най-често става с малките партии. Така на тези избори ББЦ, АБВ и “Атака” най-вероятно ще вкарат депутати от райони, в които имат по-слаб резултат. Което често крие неприятни изненади за по-големите партии.

Например, най-вероятно водачът на листата на БСП в Силистра Атон Кутев няма да стане депутат, въпреки че партията му е трета в района с над 13 на сто от гласовете. За сметка на това мандат от този район ще получи “Атака”, която е осма в класирането с малко над 2 процента от гласовете.

По същия механизъм бившият финансов министър Петър Чобанов влиза като водач на листа в Монтана, след като преразпределението добави място за ДПС там за сметка на втори депутат от ГЕРБ. Въпреки че ГЕРБ има 27, а ДПС само 7 процента в този район.

Безспорно рекордният пример за този метод на разпределение е 474 гласа. С толкова за депутат в 42-ото НС миналата година във Видин бе избрана Петя Раева от ДПС.