Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) е дал във вторник положително становище за разсрочване на задълженията на предприятието “Въгледобив Бобов дол” в размер на 41 млн. лв., стана ясно след края на заседанието на съвета във вторник. Фирмата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, е наемател на държавните “Мини “Бобов дол” от 2006 г. и е обявена в несъстоятелност преди две години като дълговете й се управляват от синдик.

Одобреното разсрочване идва само две денонощия след изборите за европарламент, след медийните разкрития за масираната кампания за купуване на гласове в Бобов дол в полза на БСП и репортажа на Нова телевизия за магазин с празни рафтове, собственост отново на Ковачки, в който миньори и служители в мините се блъскат на опашки да купят храна срещу купоните, раздавани им от работодателя.

Становището на НОИ е предложено за окончателно решение от Управителния съвет на Национална агенция за приходите (НАП).

Синдикатите: “Няма връзка с изборите”

От синдикатите побързаха да опровергаят, че има връзка между последните събития в Бобов дол и одобрението на разсрочването на дълговете на Ковачки към НОИ.

“Няма връзка с изборите”, каза пред Mediapool председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев. “Отдавна е подготвено искането за разсрочване на задълженията на мините към осигурителния институт, но днес бе използвано заседанието на Надзорния съвет на НОИ, на което представителят на КНСБ Ася Гонева го внесе”, каза той.

Вълчев добави, че задълженията на предприятието за осигуровки са натрупани още от времето, когато то е било управлявано от държавата, след което са продължили да се трупат и когато Христо Ковачки го наема чрез фирмата си “Ораново” ЕООД.

Синдикалистът каза, че заплатите се изплащат редовно, но за осигуровките призна, че наемателят се опитва да ги изплаща на пенсиониращите се работници, макар и това да става със закъснение.

В момента в мини Бобов дол работят 2360 души. “Разберете, мините са единственото място за изкарване на хляба в района, синдикът се мъчи да не бъдат поставени работниците в още по-тежко положение, въпреки че има оздравителен план и той се следва”, продължи Вълчев.

Той обясни, че няма забавяне в изплащането на заплатите и се водела непрекъсната борба БЕХ да плати на ТЕЦ “Бобов дол” (непряка собственост на Ковачки от 2009 г.) за тока, а тецът да се издължи на мините за получените въглища.

Що се отнася до купоните за храна и телевизионния репортаж за празния магазин, където миньорите се блъскат да купят каквото и да е, Валентин Вълчев обясни, че тези купони са част от колективния договор, полагат се по два лева на ден на човек плюс 3 до 5 лева на работниците с по-тежките категории труд. Той призна, че фирмата доставчик на храна понякога имала “сривове” и че е чул, че тя била също на Ковачки, но знаеше, че тя е единствената, от която работниците могат да харчат купоните си.

Как се купува каквато и да е храна срещу купони

В излъчен във вторник репортаж на Нова телевизия, можеше да се види потресаващата картина на бой пред витрините на почти празния магазин.

Работниците трябва да се редят с часове на дълги опашки, за да могат да изхарчат купоните си, дадени им от работодателя. В деня, в който докарват месо, десетки миньори от мини “Бобов дол” застават на опашка от рано сутринта. Някои висят от 4:00 часа сутринта за кило месо. Понякога чакат цял ден, а доставка няма.

В ден, в който магазинът трябва да получи месо, се оказва, че стоката закъснява, а когато най-накрая пристига – месо няма, има само кюфтета и кебапчета. Мълвата за дългоочакваната доставка бързо се разнася. Истинска война избухва на опашката за няколко пакетчета кайма. После разправията продължава за килограм кренвирши. И накрая – който взел, взел.

“Искаме да си използваме купоните. От 4 часа съм на опашката с надеждата да получа 1 кг месо. Това е срамота!“, споделя пред камерата на Нова телевизия една от служителките на мината в Бобов дол. “От 3 часа майка ми е на опашката. Чака повече от седем часа, за да вземе няколко пакетчета кайма”, добавя неин колега.

“Това е безумие! Тук са нарушени важни принципи. Знам, че собственикът на мината е лицензиран като оператор на ваучери, но съгласно правилата трябва да бъдат сключени договори с магазини, а не само с този търговски обект“, коментира вицепрезидентът на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов.

Как се оказва натиск за кого да гласуват миньорите

Преди седмица Нова телевизия излъчи и репортаж, заснет със скрита камера, показващ как работниците на Ковачки са притискани от началниците си да гласуват за БСП на евроизборите. Освен заплатите, които само този месец служителите ще получат по-рано, началникът напомня и за вече преведения аванс, който този път е набъбнал с 50 лв., с думите: “Безплатен обяд няма”.

Два дни по-късно работниците подписаха декларация, в която отричат да са били принуждавани да гласуват за БСП. Структурата на КТ “Подкрепа” в мините също събра подписка, с която отхвърля обвиненията. Димитър Манолов заяви, че подобни случаи на европейските избори е имало на много места в страната.

ЦИК не наказа никого за случая, предстои да се разбере какво ще направи прокуратурата. Междувременно политологът Мария Пиргова, която е бивш зам.-председател на партията на Ковачки “Лидер” и майка на шестата в евролистата на БСП Достена Лаверн, коментира след излъчването на репортажа, че работниците не могат да не гласуват за Коалиция за България, защото тази партия защитава техните интереси. Според нея правителството на БСП е увеличило цената на въглищата, както е обещало и миньорите получават заплатите си навреме. “По цял свят в предприятията се ходи и се агитира”, каза Пиргова, според която в случая с Бобов дол не става дума за контролиран вот.

Главната инспекция по труда ще направи проверка в мини “Бобов дол”, след като омбудсманът Константин Пенчев настоя за това заради съмнения за корпоративен вот и принуда на работниците да гласуват за определена партия.

Инспекторите ще проверят документи, свързани с ваучерите за храна.

От инспекцията по труда подчертават, че от началото на годината е имало само един сигнал, подаден от работещи във “Въгледобив Бобов дол”. Той е бил за удръжки от заплатите заради неизпълнени трудови норми. Издадено е предписание сумите да бъдат възстановени на работниците.

На проверка ще бъдат подложени и мерките по безопасност в мината.