Премиерът Георги Близнашки призова в сряда банкера Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на правосъдието за изясняване на истината, свързана с “Корпоративна търговска банка” (КТБ), “където самият той е инвестирал много средства и където са заложени толкова много големи интереси”.

Изявлението на министър-председателя бе направено след заседанието на министерския съвет, след като предишната вечер пред ТВ+ каза, че България обсъжда възможността дали да поиска екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия, където по информация на неговия адвокат се намира той.

Призивът му идва и часове, след като Константин Папазов, треньор на финансирания от Цветан Василев баскетболен тим на “Левски”, обяви пред Нова телевизия, че “Цветан Василев ще се завърне в рамките на 24 часа, ако бъде снета червената бюлетина за издирване”. “Мога лично да се ангажирам, че ще го доведа”, заяви Папазов и съобщи, че “днес официално в БНБ, в Министерски съвет при премиера и при финансовия министър ще постъпи реално предложение за оздравяване на банката от консорциум”.

По-късно Близнашки коментира, че трябва да се намери решение за стабилизиране на Корпоративна търговска банка, защото ако там се допусне грешка, може да има далеко отиващи последици, тъй кота в банката са блокирани не само парите на дребни вложители, но и на отбранителната промишленост и на много общини. “Ако нещата отидат на зле, давате си сметка колко тежки ще бъдат не само финансовите, икономическите, но и социалните измерения на този проблем”, посочи служебният премиер.

“Банките ни са стабилни, но трябва да се справим с казуса “КТБ”. Внимателно наблюдаваме това, което се случва. Запознах се с изявленията на главния прокурор при срещите, които са проведени вчера. Предполагам, че и ние ще проведем аналогични срещи специално за случая “КТБ”, коментира Близнашки.

Според него връщането на Цветан Василев е начинът да се ускори развръзката и намирането на решение по казуса.

“Смятам, че всички очакваме с нетърпение онова, което има да ни каже г-н Василев по същество, както и на гражданите, които протестират. Някои се опитват да пренасочат протеста в погрешна посока. Мисля, че те са се доверили на г-н Василев и той им дължи обяснение за това, което се е случило с банката и неговата роля в този процес. В България е отменено смъртното наказание. Ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС и нещата трябва да влязат в нормално русло. Трябва да се съдейства на правосъдието, за да се стигне по-бързо до развръзката”, заяви Близнашки.

Цветан Василев е ключовата фигура и “не е достатъчно да праща писма и да прави планове за стабилизиране, което само по себе си е похвално, а да дойде тук и да съдейства на правосъдието за изясняване на случая”, каза министър-председателят.

Министърът на финансите Румен Порожанов отбеляза, че решението за получаване на частичен достъп до депозитите, в рамките на ликвидността на КТБ, е от компетенциите на БНБ. Депозанти и вложители с до 1000 лв. са над 180 000 души, по данни на Гаранционния фонд, каза министърът.

Предишната вечер Близнашки посочи, че главният прокурор може да поиска екстрадицията на Василев от Сърбия, където неговият адвокат Константин Симеонов каза, че се намира мажоритарнтият собственик на КТБ и работи за план за оздравяване на банката.

Цветан Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лв. от КТБ и се издирва чрез Интерпол.

Сърбия не е член на Европейския съюз, но е подписала Европейската конвенция за екстрадирането, което означава, че формалностите около процедурата ще бъдат уредени между двете държави.

Във вторник стана ясно, че Софийският градски съд ще решава тази седмица дали да отмени искането за 72-часово задържане на Цветан Василев преди обаче той самият да е задържан. Искането за задържането му е във връзка с издирването на банкера. Ако той бъде открит, ще трябва да бъде задържан за 72 часа преди прокуратурата да поиска друга мярка за неотклонение.