“Днес вече добре знаем кой срещу кого е и срещу какво е, кой с кого не би се коалирал, очернен е всеки опонент. Призовавам политиците към смирение и позитивна кампания кой за какво е, кой какво ще обещае и свърши в интерес на народа.”

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в събота. По думите му “различното е, че тази кампания се провожда във втора година на тежко партийно противопоставяне, нестабилност, остри политически сблъсъци, а не сблъсък на идеи и концепции”.

Като приоритети пред бъдещте управляващи той посочи реформите в съдебната система, здравеопазването, енергетиката, сигурността, образованието, администрацията и пенсионната система.

“Политическото обединение за провеждането на неотложните реформи ще позволи да се мобилизира целия ресурс на нацията. България ще бъде силна и богата държава само чрез приемственост и надграждане. Вече 15 години правителствата се ангажират с провеждането на неотложни реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването, но все още някои са в начална фаза, а други дори не сме започнали”, добави държавният глава.

“Ако тези реформи не бъдат извършени от новото 43-то Народно събрание, децата ни ще платят много висока цена за това”, заяви още Плевнелиев.

Той изказа съболезнования към близките на жертвите от наводнението в Бургаско и увери, че в помощ на бедстващите ще бъде насочен целият ресурс на държавата.

“Крайно време е да се вземат необходимите превантивни мерки, за да не се стига до подобни трагедии, на които сме свидетели в последните месеци”, коментира още държавният глава.