Политологът Огнян Минчев обвини някои социолози в арогантност и наглост.

„Много често говорим за олигархията. Това стана една дума, която не означава нищо. Но същността на олигархията е установяване на непродуктивен монопол във всяка една основна сфера на обществения живо. Когато беше създаден един добре известен медиен монопол през последното десетилетие, вие самите сте свидетели колко падна качеството на българската журналистика. Същото е и в социологията”, заяви Огнян Минчев в предаването „Здравей, България” на Нова.

“Национални телевизии проявяват рецидивиращ идиотизъм – продължават да рекламират “резултати от социологически изследвания” направени – о, Боже – от “социологическите агенции” Мъди Яна и Кукумявка Харис… Зная, че става дума за пари – псевдо-социологическият монопол около Би Би Йес Йес винаги е разполагал с неограничени ресурси за политически пи-ар”, написа вчера Минчев в профила си във “Фейсбук“. Този пост събра стотици харесвания, но и породи много коментари.

Днес Огнян Минчев обясни, че когато изследванията на общественото мнение се подменят с организиран политически пиар, с цел да се постигат властови резултати и пазарни резултати, тази подмяна удря по реномето и същността на социологията.

„Съществува една добре известна мрежа от социологически фирми със свой собствен център. Не искам да говоря с имена, но за всички е известно съществуването на тази мрежа, която създава псевдосоциологически монопол, която печели властови позиции, като подменя социологията с политически пиар”, заяви Минчев.

Според него през последната година и половина системно са били манипулирани и фалшифицирани данните за популярността на политическите партии, като така определените агенции директно са се включили в акции, „които имат конкретен репресивен политически и социален резултат”.

Като пример Минчев даде скандала “Костинброд“. „Костинброд беше режисиран една година преди това с данните на псевдосоциологически агенции, които непрекъснато променяха резултатите. Когато скандалът избухна, се видя целта на тези манипулации”, коментира Огнян Минчев.

Според него НЦИОМ е била закрита, за да може псевдополитическият монопол да лъже безнаказано. „Това беше една държавна агенция, но беше коректив. Екипът работеше почтено”, смята политологът.