В интервю за британския вестник “Файненшъл таймс” президентът Росен Плевнелиев разкритикува остро политиците и могъщите олигарси в България за това, че разчитат прекалено много на държавни фондове. Плевнелиев обещава да внесе ред в търговете за поръчки за енергийни и инфраструктурни проекти.

Европейската комисия разследва дали България е нарушила правилата на ЕС в областта на конкуренцията, като е сключила договори на местни и руски строителни компании във връзка с руския проект за нов газопровод “Южен поток”, който е предвидено да заобикаля Украйна, припомня “Файненшъл таймс”. Страната освен това бе разтърсена от случая с Корпоративна търговска банка, една от най-големите български кредитни институции, която бе затворена, а депозитите в нея – замразени.

“Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари”, подчертава Росен Плевнелиев. “Като президент се чувствам разочарован, че много решения за (държавни поръчки), по-конкретно за големи инфраструктурни проекти, са взимани без достатъчно прозрачност и зад затворени врата.”

Плевнелиев изтъква, че “хората искат да видят по-голяма прозрачност във всички тези сектори. По тази причина служебното правителство ще направи свой приоритет предлагането на ново законодателство за създаване на електронно правителство, което
следващите (управляващи) да приемат”, отбелязва той.

В България ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, припомня “Файненшъл таймс”.

Вестникът отбелязва, че българският президент технократ изглежда взима на мушка обявената през май сделка, с която държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) повери на няколко базирани в София частни компании построяването на българския участък от “Южен поток”.

Проектът за доставяне на руски газ през Черно море до Австрия е критикуван заради цената от 3,5 милиарда долара, определена за българския участък от газопровода, посочва “Файненшъл таймс”. Според базирани в София енергийни консултанти това са близо три пъти повече средства, отколкото ще струва строителството в Централна Европа.

Проектът се озова в центъра на нов спор миналата седмица, след като компания, контролирана от руския бизнесмен Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции заради Украйна, се оттегли от смесено дружество с БЕХ за “Южен поток”, пише “Файненшъл таймс”. Компанията, руската Стройтрансгаз, бе заменена от филиал на Газпром без какъвто и да било търг за договора.

Брюксел, който гледа на “Южен поток”, като на заплаха за своите усилия за диверсифициране на газовите доставки за Европа, започна своето разследване през юни, точно когато българските изпълнители се готвеха да започнат строителството.

“Ще оставим проекта “Южен поток” замразен, докато ЕС извършва своите проверки в съответствие с наказателната процедура, и ще започнем строителството само когато
(Европейската) комисия даде зелена светлина, колкото и дълго да отнеме това”, подчертава Росен Плевнелиев.

Корпоративна търговска банка бе затворена, след като бе доведена до несъстоятелност след спор между мажоритарния акционер Цветан Василев и Делян Пеевски, противоречив политик и един от най-големите длъжници на банката. И двата мъже имат връзки с изпълнители, избрани за “Южен поток”, пише вестникът.

КТБ ще остане затворена поне до октомври, докато международни одиторски фирми проверяват нейния баланс, обяснява Росен Плевнелиев.

“Централната банка и прокуратурата ще имат международна поддръжка, за да установят всичко, което има нужда да знаят, включително проверката на тези нереални вериги от офшорни компании (използвани от български компании) от началото до края”, допълва българският президент.