„Гражданската отговорност” ще поскъпне в първата година от въвеждането на бонус-малус системата. В това са категорични и от застрахователния бранш, и от Комисията за финансов надзор. Реалистичният срок на въвеждането на тази система, при която изрядните шофьори плащат по-евтина полица, а тези с нарушения – по-скъпа, е краят на 2014 или началото на 2015 г. До тогава задължителната полица също ще продължава да расте, категоричен бе Николай Здравков от Асоциацията на застрахователните брокери.

Той изтъкна, че целият пазар очаква с нетърпение въвеждането на системата бонус-малус, тъй като това формира справедливата цена за населението: шофьорите, които карат безопасно, ще плащат малко, които карат ощетимо – ще плащат повече.

Здравков обясни, че средната премия задължително ще нарасне, тъй като в момента не се отразява факторът ощетимост и шофьорите, които причиняват повече щети на пътя, не са санкционирани по никакъв начин, а плащат еднаква цена с тези, които са изрядни участници в движението по пътищата. Така че в началото при въвеждането на системата ще има повишение на средната цена на застрахователната премия, но тя ще се отрази на недисциплинарините водачи, каза експертът.

По думите му ако през първата година от въвеждането й, не се налее база данни, ще трябва да е нулева, тоест всички да са на еднакви тарифи и после в зависимост от поведението ще се създадат корекционните коефициенти.

На въпрос, след като тази система ще бъде факт най-рано в края на 2014 година, какво ще се случи с цената на застраховката дотогава, Зарков каза, че свободният пазар ще определи правилата на играта.

„Всички знаят, че цената е прекалено малко и всички знаят, че цената на „Гражданска отговорност” трябва да расте, защото не е достатъчна като премия, за да покрива обезщетенията на пазара, но желанието на много участници е да участват на пазара, което създава конкуренция. В условията на конкуренция цените обикновено намаляват, а не растат. Всичко зависи от разума, който ще проявят застрахователите и те трябва да се стремят към повишаване на цената, а не към намаляване с цел гаранция на населението, че ще се получават адекватни обезщетения в случаи на щети”, обясни Здравков.

В момента голяма част от компаниите се въвели собствени скали за оценка на клиентите си, но много често шофьорите с нарушения сменят застрахователя си, за да избегнат оскъпяването на застраховката. От Комисията за финансов надзор работят по промени в Кодекса на застраховането, както и за изграждането на единна информационна система, чрез която реално може да функционира бонус-малус системата.