Парламентът ще разгледа депозираната в сряда оставка на оглавяваното от министър-председателя Пламен Орешарски правителство.

Парламентът успя да събере кворум, който беше осигурен с помощта на народните представители на опозицията. Като първа точка в програмата за гласуване е оставката на кабинета.

Снощи председателят на парламента Михаил Миков коментира, че се надява още днес да се стигне до гласуването на оставката. Той обаче е песимист, че депутатите ще работят по законодателна дейност, тъй като нямало политическа воля за това.

Какво следва, ако депутатите гласуват оставката на кабинета „Орешарски”?

След падането на правителството държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии. По Конституция той трябва отново да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата политическа сила според резултатите от изборите през 2013 г. В случая това е ГЕРБ. От партията имат най-много седем дни или да съставят кабинет, който да предложат за гласуване в парламента, или да върнат мандата.

Ако ГЕРБ се откаже, мандатът се връчва на втората политическа сила, в случая това е БСП. Ако и те се откажат да съставят правителство в рамките на този парламент, държавният глава има право, по свой избор, да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи – ДПС или Атака.

Цялата процедура може да продължи максимум 21 дни в зависимост колко време всяка партия държи в себе си проучвателния мандат. Минимален срок за връщане на мандата обаче не е определен, т.е. процедурата би могла да бъде скъсена по споразумение между партиите и президента.

Ако никоя партия не състави кабинет, държавният глава разпуска Народното събрание. В същия акт насрочва дата за нови избори. Назначава служебно правителство за този интервал от време, което има за основна задача организирането на предсрочни избори. Вотът за ново Народно събрание трябва да бъде проведен не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното.

Докато служебно правителство бъде назначено, старият кабинет продължава да функционира.

Вече стана ясно, че предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври.