В близко време ще бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” за влизане на американската компания в проекта за строежа на VІІ блок на ядрената ни централа с 30% участие в капитала. Това каза зам.-шефът на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов пред БНР в сряда, потвърждавайки неофициалната информация на в. “Преса” от предишния ден.

 

“В момента подготвяме един предварителен документ, който сме нарекли споразумение за сътрудничество с “Уестингхаус” . Той е в своя край и очакваме в близко време да бъде подписан, не мога да се ангажирам с точна дата. Това е акционерно споразумение, първичен документ, в резултат на който ще започне определена фиксирана дейност, а крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, каза Николов.

 

По думите му проектът на акционерното споразумение предвижда “Уестинхаус” да получи 30 процента от сегашната проектна компания “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, която държавният ядрен оператор създаде за реализацията на проекта за нов реактор на площадката й.

 

Тъй като обаче “Уестингхаус” е специализирана в изграждане на ядрени мощности, а не в експлоатацията им, уговорката, която има АЕЦ “Козлодуй” към момента, е при първото зареждане на блока с ядрено гориво американците да излязат от проектната компания и отново еднолично държавата да стане оператор на реактора.

 

Николов коментира като “индикативни, а не окончателни” изтеклите параметри на акционерното споразумение за осигуряване на капитал от 1 млрд долара за проектната компания и осигурено финансиране за ядрения строеж в размер на 5-6 млрд. долара.

 

Това означава, че цената на VІ блок ще е в тези граници.

 

Как обаче ще се осигурят парите засега не става ясно. По думите на Николов именно това е една от задачите в бъдещото акционерно споразумение. “Не бих се ангажирал с точния механизъм на финансиране, защото все още акционерното споразумение е с гриф поверително”, уточни Николов. Той не каза и дали ще има държавна гаранция за финансирането на проекта, посочвайки, че това решение трябва да бъде взето на ниво Министерство на икономиката и енергетиката.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче, още като се върна от САЩ миналия ноември и обяви, че “Уестингхаус” ще строи новата ядрена мощност, каза, че ще има държавна гаранция за проекта, но после обяви, че не бил разбран правилно и че компанията искала само гаранции, че няма да се променя действащата данъчна политика и няма да има данък върху ядрената енергия 

 

Александър Николов обясни още, че договорът за самия строеж на новия ядрен блок ще бъде подписан, след като бъдат изпълнени всички фиксирани в акционерното споразумение ангажименти, сред които и осигуряването на финансирането за ядрения строеж.

 

Не е ясно обаче как АЕЦ “Козлодуй” ще осигури своята част от парите за VІІ блок, при положение, че паралелно трябва да изпълнява проект за удължаване на живота на съществуващите реактори. По оценки на ядрената централа това ще струва 400 млн. евро, но според руската организация, която е произвела двата ВВЕР-1000, цената ще е 500-600 млн. евро. Централата разчиташе за целта държавата да й остави дивидента от печалбата, но това не се получи.

 

“Моето лично мнение е, че изграждането на нова ядрена мощност е необходимо в България. Това, че в момента Европа и светът са в икономическа криза, не означава, че ще е вечно. Действително консумацията на електроенергия е по-ниска, но експортът е почти възстановен. Икономиката няма как да не се развива. Не можем да очакваме да сме в това състояние дълго време напред – АЕЦ дава най-сериозния спад в средната цена на електроенергия в страната”, каза Николов.

 

Попитан дали кризата с Корпоративна търговска банка ще се отрази финансово на АЕЦ “Козлодуй”, Николов обясни, че Централата държи средствата си в 15 банки, сумата, която имат в КТБ, е малка и това няма да се отрази на работата им.