Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заплаши с последствия страните от Европейския съюз, които подкрепят проекта “Южен поток” в сегашния му вид. В статия, публикувана във в. “Ханделсблат”, той пише: “Призовавам страните от ЕС да отложат проекта, докато той не бъде приведен в съответствие с европейското право”.

“Който все пак продължава да предприема действия (по реализация на проекта), трябва да се съобразява с последствията”, изтъква еврокомисарят в статията, озаглавена “Сигурността на първо място”.

ЕК започна наказателна процедура срещу България именно заради нарушение на Третия енергиен пакет при изграждането на “Южен поток”. В статията си обаче еврокомисарят не назовава поименно нито една страна.

Той напомня, че ЕК не може да приеме, че някои държави членки са подписали споразумения с Русия за “Южен поток”, при които е нарушено съвместно договореното европейско законодателство.
“Тръбопроводът “Южен поток”, който трябва да транспортира газ от Русия през Черно море в ЕС, не осигурява нов източник на доставки”, пише още еврокомисарят.

“Освен това трябва да се запитаме дали сега е добро време да се подписват други споразумения за “Южен поток”, допълва той.

В навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще разгледа мерки за гарантиране на сигурността на газовите доставки за Европа при продължаващия конфликт между Русия и Украйна, Йотингер посочва: “Подготвяме стрес тестове, за да идентифицираме пропуските в европейската енергийна система. На база на резултатите трябва навреме да бъдат разработени механизми на солидарност за зимата и при извънредни ситуации”.
Йотингер подчертава, че има необходимост от действия в сферата енергийна сигурност, но не и причина за паника. “Убеден съм, че Русия има голям интерес от стабилни доставки за ЕС. Руснаците ще си вкарат автогол, ако загубят доверието на основните си клиенти в ЕС. Както и преди, съм решен да посреднича в газовия спор между Русия и Украйна: решението е възможно и то е в интерес на всички страни”, пише еврокомисарят.
“Актуалните предизвикателства показват колко е важна европеизацията на енергийната политика. Голяма енергийна сигурност и отделени, национално ориентирани пазари са взаимно изключващи се понятия. Ако Европа иска да спечели, трябва да играе в екип”, заключва Йотингер.