Въпреки договорката, постигната миналата седмица при президента, да бъдат проведени консултации между парламентарните партии за решаването на неотложни въпроси, преди кабинета да подаде оставка, управляващи и опозиция тихомълком забравиха тази тема. Това показва проверка на Mediapool сред четирите формации в Народното събрание.

В понеделник от БСП трябваше да разпратят покани до колегите си от останалите три парламентарни групи за провеждане на преговоривъв вторник, на които трябваше да бъдат обсъдени точна дата за предсрочните избори, приоритетите на парламента и кабинета, финализирането на споразумението с Европейския съюз, номинирането на българския кандидат за еврокомисар и гаранции за честни избори.

Оказа се обаче, че покани за консултации не само не са изпратени, а и останалите три формации (ДПС, ГЕРБ и Атака) не проявяват никакъв интерес и не са подели никаква инициатива, след като социалистите тихо се отметнаха от ангажимента си.

Миналата седмица след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е размислила и няма да участва в разговори с останалите, след като те отхвърлиха ветото на президента върху закона за МВР. От опозицията твърдят, че продължават да искат предсрочни избори, но нямат никакво намерение да разговарят с ДПС и БСП. “Няма какви постъпки за предсрочен вот да правим – или ще има или не”, коментира пред Mediapool депутат от ГЕРБ.

Междувременно социалистите все още не са решили за какво ще настояват на преговорите, които на своя глава решили да организират “от вторник нататък”.

Утре сутринта предстои заседание на тясното партийно ръководство на формацията, но до късния следобед в понеделник членовете на Изпълнителното бюро не бяха получили дневния ред на заседанието.

“Очевидно всичко е в главата на Станишев и пак ще има решение, което той предлага, а от нас се очаква да приемем”, коментираха членове на бюрото.

От Атака твърдят, че най-вероятно няма да участват в консултации, когато и да са те, но решението не било окончателно. Единствено от ДПС бяха лаконични, обяснявайки че не се знае дали във вторник консултации ще има.

Според депутати от левицата “смълчването” на лидера на партията говори, че той вероятно пак е променил позицията си и, както искаше “скоростни избори” в средата на юли, а после промени решението си и защитаваше вот в началото на октомври, е много вероятно “изборите да бъдат изместени отново”.

“Може да има много основания за отлагане на изборите. Сега правителството може да запретне ръкави да оправя банковата система на държавата, или да актуализира бюджет, или да измислят още нещо и така оставката да се отложи за още месеци”, коментираха от БСП.