Пореден рязък обрат настъпи във вторник в драматичния разрив между доскорошните съдружници Цветан Василев и Делян Пеевски.

След като през последните десетина дни прокуратурата разследваше евентуалния опит за покушение над депутата от ДПС, за който неофициално се твърдеше, че бил поръчан от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ), във вторник сюжетната линия тотално се преобърна.

Софийската градска прокуратура (СГП) образува проверка по сигнал на Василев, че е получил заплаха за живота си с есемес, чийто автор предполага, че е Пеевски. Успоредно с това разследващите решиха да прекратят разследването за “убийството” на депутата, съобщиха пред Mediapool източници от държавното обвинение.

Самият Пеевски пък бе скоростно привикан на втори пореден разпит, след като вече даде показания за готвеното му убийство и по сигнала на “Протестна мрежа” само преди седмица.

Вече започвам да съжалявам, че моите охранители подадоха сигнала. Може би трябваше да бъда убит и всички да са доволни“, иронично заяви депутатът от ДПС на излизане от столичното следствие, добавяйки, че не му било ясно какви сигнали подава Василев срещу него.

Пеевски: “Василев не ме е заплшвал лично”

“Започвам да се чувствам като във филм. Той (Василев) мен лично не ме е заплашвал, уточни Пеевски. Беше опитано да се вербува моята охрана от негови лица, преустановил съм контактите си с него… Не мога да ви кажа кой направи този филм. Да го изясни прокуратурата. Не знам защо прокуратурата се бави и не успява да намери г-н Василев. Аз съм тук и съм на разположение на прокуратурата. Къде е Василев? Може би го е страх от всичките вложители, на които завлече”, коментира още медийният магнат.

Пеевски отрече причина за срива в отношенията му с Василев да са станали кредити, които депутатът е спрял да обслужва. По думите му той и майка му Ирена Кръстева не дължат нищо на КТБ, тъй като обслужват заемите си.

“В началото на тази година се развалиха отношенията ни. Той искаше да се занимава с политика, да прави обединения на партии, аз да го подкрепям медийно”, каза депутатът от ДПС запитан защо са се скарали с банкера. Добави обаче, че не водел война с никого.

Сарафов: “Посипахме си главата с пепел”

Обратът с прекратяването на делото за “убийството” на Пеевски изглежда очакван предвид факта, че прокуратурата сама се отказа през миналата седмица от искането си за постоянен арест на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, заподозрени като организаторите на неслучилото се убийство на Пеевски.

“Няма убити, няма убийство, няма убийци”, обяви преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров, с което даде да се разбере, че подчинените му очевидно няма да се занимават повече с лаконичните сигнали, постъпили от двама от гардовете на Пеевски, че “охраната му е пробита”.

“Прокуратурата има доблестта да признава своите грешки. Считаме, че това е грешка, посипахме си главата с пепел”, добави локанично по темата и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във вторник.

“Поръчаният” стана “поръчител”

Преди ден ролите се размениха и от “поръчан” депутатът се оказа “поръчител”. Новата сюжетна линия бе поднесена в понеделник от австрийския в. “Дер Щандарт”, традиционна трибуна за изявленията на Цветан Василев. Изданието цитира банкера, който твърди, че е получил съобщение с текст: “Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря”.

В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от Софийският градски съд (СГС), който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.

“В момента би трябвало да се извършва проверка по този сигнал”, заяви Сарафов, уточнявайки, че се проверяват “точно тези обстоятелства – есемесът, който беше посочен в публикацията на “Дер Щандарт”. Сигнала на Василев е бил адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров и е получен малко преди обяд в понеделник. Към него има копие от сигнала на банкера до австрийските служби, но липсва искане за арест на Делян Пеевски.

Успоредно с поредния обрат на драмата между депутата и банкера, в Софийската районна прокуратура (СРП) е получен контрасигнал от Пеевски, че Василев го е набедил чрез в. “Дер Щандарт”.

По повод твърденията на банкера за заплашителния есемес Пеевски коментира пред “любимия” си сайт “Пик” преди ден, че “(Василев) пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори”. Уточни и, че визирал шефа на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия Ернст Гайгер и автора на публикацията в “Дер Щандарт” Маркус Бернат, които били на заплата при собственика на КТБ.