Заповедта за обявяване на бедствено положение във варненския кв. “Аспарухово”, която областният управител на Варна Иван Великов издаде в 22 ч. вечерта в четвъртък, е незаконна, пише „Труд“. Това стана ясно от собственото му изявление след заседание на кризисния щаб.

Великов обясни, че в първите часове след приливната вълна не е могъл да се свърже с дежурния в район “Аспарухово”, и затова той обявил заповедта. “По закон бедствено положение се обявява от кмета на общината, а губернаторът го прави, ако е на територията на повече общини”, обясни Великов. Той предприел нестандартния ход, за да ангажира ресурс за справяне с кризата.

Въпреки неясния си правен статут бедственото положение остава именно за да продължи ползването на техника на фирми и институции.

Междувременно общината започна дезинфекция на пострадалия от пороя варненски район. Служители на общинското предприятие “Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” обработват частни домове и публични сгради, ясли, детски градини и училища. Дезинфектантът не е опасен и няма нужда от карантитен период след неговото използване, съобщи директорът на общинското предприятие Антоанета Тончева. Водата в квартала още не е годна за пиене и готвене, допълниха от здравната инспекция. Вторник е неучебен и неприсъствен ден за училища, детски градини и ясли в “Аспарухово”.

На мястото на трагедията има психолози, които помагат на близките на жертвите на трагедията. Адвокати от местната колегия също са на място, за да дават юридически консултации на пострадалите.

Общината е изпратила специалисти от дирекция “Местни данъци и такси”, които да съветват гражданите за отписването на автомобили от КАТ и от общинския регистър. Всички експерти ще са на разположение на жителите на “Аспарухово” през следващите дни. Те ще са в сградата на районното кметство.