Европейската комисия нямала конкретни възражения срещу подготвяните от управляващите промени в Закона за енергетиката, с които според Брюксел се цели изключването от европейското законодателство на част от българската територия, през която ще преминава “Южен поток”.

Това обяви пред Дарик радио депутатът от БСП Явор Куюмджиев, един от вносителите на въпросния законопроект. Според него изразените от ЕК резерви били “само приказки”.

Той  забърка името на говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Сабине Бергер в “конструкция на господин, който лобираше за запазване на ЕРП-тата”, като в същата конструкция били и депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, а после – Реформаторския блок.

Само преди десетина дни Бергер потвърди, че България е обект на специална европейска процедура заради законовите поправки, касаещи газопровода “Южен поток”, и заради действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по отнемането на лицензите ЕРП-тата. От Министерството на икономиката и енергетиката тогава я определиха като “стандартно запитване за събиране на информация”, което не водело до санкции, и обясниха, че тя е била прилагана и по времето на ГЕРБ.

Действията на Брюксел бяха предизвикани от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката и заради плановете да се отнемат лицензите на трите ЕРП-та, уточниха експерти от Еврокомисията. Те обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

“В тази история имаше нещо много грозно за мен”, коментира в събота Куюмджиев, но не навлезе в конкретика. Изказа мнение, че “България е винаги от лошата страна на тоягата” в “битката на Европейската комисия под ръководството на Европейската народна партия с Русия”. 

Според депутата от БСП България трябва да бъде естествен мост, а не Троянски кон, между Русия и ЕС. Затова той упрекна съпартиеца си външния министър Кристиан Вигенин, който, заставайки “на предната линия на битката с Русия” допринесъл за слабия изборен резултат на БСП.

“Ние сме членка на ЕС и НАТО и трябва да изпълняваме съюзническите си отговорности. Но от друга страна, сме нация, която от хилядолетия е свързана и с Русия, и с Украйна, с подобна религия, с подобни езици, братски народи. Трябваше да се направи усилие България да използва тези две дадености в правенето на политиката в тази криза и и да се опита да стане мост между Русия и ЕС, не троянски кон, а мост”, смята депутатът от Коалиция за България.

Според него това е било по-правилната позиция. Куюмджиев посочи, че в предизборната кампания това е била една от основните теми – “Защо нашият човек постъпи така?”. Куюмджиев смята още, че никой от участниците в политическия живот няма интерес от предсрочни избори през есента, защото партиите не са готови.