Очаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобразят ли с европейското законодателство за “Южен поток”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в четвъртък по повод продължаващите опити на кабинета да “надлъже” Еврокомисията.

“Министър-председателят Орешарски е уверил президента Барозу, че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как ще се случи това, при положение, че вече обявиха кои са изпълнителите. Как ще се случи синхронизирането с европейското законодателство, при положение, че имаме някаква дълбока тайна и информация, която управляващите дължат днес на народа”, коментира Плевнелиев пред репортери по време посещение в Садово.

“Не мога да разбера как министър-председателят казва, че това е така, а Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството. На кого да се доверя аз като държавен глава?”, запита Плевнелиев.

Преди ден от Брюксел съобщиха, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е информирал Пламен Орешарски, чеЕК ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за “Южен поток”. Освен това Европейската комисия пише в комюнике до Европейския парламент и Европейския съвет, че проектът “Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

Аз съм за “Южен поток”, но съм против проектът да се стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България, което също има интерес от внедряването и въвеждането на трети либерализационен пакет, подчерта Росен Плевнелиев.

Той припомни, че надеждите са в черноморския шелф страната ни да намери собствени газови залежи. “Ако бъде намерен български газ за нашите деца, така че те да получат шанса да забогатяват ускорено, да продават на Европа и на света, ще бъде национално предателство да не можем този газ да го докараме до България и до европейските пазари, защото някой сега се опитва в последния момент да заобиколи подадената ръка от ЕК за въвеждането на трети либерализационен пакет за “Южен поток”, коментира държавният глава, цитиран от БТА.

Той подчерта, че всички сме за “Южен поток”, но трябва да бъдем против “той да се случи под масата и заобикаляйки европейското законодателство”. Президентът призова за пълна прозрачност от страна на правителството, защото “когато се управляват милиарди и се изпълняват стратегически проекти за България и за Европа, няма какво да се крие”.

Президентът настоя правителството да каже “в прав текст на българския народ ще се съобразят ли с европейското законодателство, ако да – как, кога, кой отговаря, каква е причината ЕК да стартира процедура за неспазване на законодателството, при положение че министър-председателят казва точно обратното. Кой е прав, кой е крив, за българския народ е важно, няма нищо по-лошо от това политиците да не чуват гражданите”, подчерта Плевнелиев.

По повод предупреждението на Русия, че в понеделник ще спре доставките на природен газ за Украйна, което би нарушило снабдяването на редица страни в Европа със синьото гориво, сред които и България, президентът заяви, че правителството наблюдава внимателно процеса. “Аз се надявам, след като няколкократно увериха и мен, и българския народ, че имат готовност и са взели необходимите мерки, ако се стигне до кризисна ситуация, да са се подготвили добре”, каза Росен Плевнелиев.

Експерти на ЕК идват у нас през юни

Междувременно зам.- председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев (БСП) съобщи, че на13 юни у нас идват експерти от ЕК, с които ще се дискутират въпросите около “Южен поток”. Куюмджиев, който е един от вносителите на законовите поправки, които облагодетелстват “Газпром” и дадоха допълнителни основания на Брюксел да предприеме мерки спрямо България, отново повтори, че проектът не нарушава европейското законодателство и че експертите на ЕК ще се убедят в това. По-рано Реформаторският блок изнесе документи, от които става ясно, че въпросните поправки, които все още не са приети окончателно от НС, са писани под диктовката на “Газпром”.

“Надявам се, че новият състав на ЕК ще проумее, че “Южен поток” не е руско-български проект, не е услуга на никого, освен на всички южноевропейски страни. Този проект е руско-европейски и това, че минава през България е огромен успех на вече трето поредно правителство”, коментира още Куюмджиев.

“За нас той е жизнено важен. И рано или късно той ще се случи. Цялата тази драма е малко измислена. До този момент няма нито един конкретен текст с какво точно сме нарушили европейското законодателство”, каза Куюмжиев и уточни, че има две писма, които се базират на доноси.

На въпроса как ще разсеят съмненията, че има нагласен конкурс за строител на българската част на газопровода той каза, че ”съмнения винаги може да има във всичко”.

”Конкурсът беше проведен по действащия закон за обществените поръчки. Няма фирма в България, която може да работи по този проект и да не е включена”, каза Куюмджиев.

Кабинетът няма да подаде оставка, докато не изпълни ангажимента към “Газпром”

По-рано в четвъртък политологът Огнян Минчев коментира пред бТВ, че правителството няма да си отиде току-така, защото има ангажименти пред руския гигант “Газпром” за “Южен поток”. Докато не изпълни ангажиментите си няма да подаде оставка, каза Минчев.

Като потвърждение на тезата на политолога може да се приеме обявяването само два дни след изборите на критата два месеца новина, че консорциум между контролираната от Кремъл компания “Стройтрансгаз” и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на “Южен поток” у нас.

Европейската комисия замрази преговорите с Русия по проекта заради кризата в Украйна и настоя България и останалите страни от ЕС, през които минава контролираната от “Газпром” тръба, да предоговорят двустранните си споразумения с Русия, така че проектът да отговаря на европейското законодателство. Критиките на комисията са свързани и със съмнителната българска процедура по избор на изпълнител.