Конституционният съд допусна за разглеждане делото за т. нар. комисия “Плевнелиев”, научи Mediapool.

На 16 май съдът образува дело по искане на ГЕРБ за обявяване на противоконституционност на решението на 42-ото Народно събрание за създаване на тази комисия. За докладчик по делото бе определен съдия Георги Ангелов, който бе избран за член на КС от квотата на съдебната власт.

Анкетната парламентарна комисия “Плевнелиев” бе създадена преди седмица по инициатива на “Атака”. БСП, ДПС и националистите, които крепят парламентарния кворум, поискаха да проверят какви са били контактите на държавния глава с представителите на електроразпределителните дружества (ЕРП). Неофициално стана ясно, че комисията иска да разследва основно срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена.

При внасянето на искането в КС зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че е недопустимо парламентът да осъществява контролни функции върху държавния глава.

Тя се позова на няколко решения на КС, че парламентът не може да привиква на изслушване президента. Сходна позиция изразиха пред медиите както бившият председател на Народното събрание юристът Йордан Соколов, така и преподавателят по конституционно право и бивш депутат от левицата Георги Близнашки.