Централната избирателна комисия (ЦИК) постанови да бъде спряно излъчването в телевизиите и интернет на предизборен клип на “Атака”, в който се поставят наравно педофилията, гей браковете и кръвосмешението и се представят като евроатлантически ценности.

ЦИК се произнесе във вторник след сигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ). Единствено представителите на “Атака” в ЦИК Мария Мусорлиева и Владимир Пенев гласуваха против решението. Останалите членове на комисията се съгласиха, че клипът не съответства на текста от Изборния кодекс, според който агитационните материали не трябва да накърняват добрите нрави.

Това е поредна предизборна кампания със спиране на пропагандни клипове на партията на Волен Сидеров, която обикновено умишлено погазва правила и норми, а след това се оплаква от “репресии”.

Предизборният видеоклип представя света като разделен на две – “покварата” на евроатлантически ценности, изобразени в синьо, и “правилните” православно-християнски ценности – в червено. Като “евроатлантически” са описани педофилията, гей браковете и кръвосмешението, които авторите свързват с думите “НАТО” и “интервенция” (последната – на фона на пейзаж от Кремъл). От червената страна на света са традициите и семейството, с които “Атака” се олицетворява.

Въпросният видеоклип стана повод и за друг скандал. Както стана известно, в него абсолютно незаконно са използвани кадри от църковен брак на семейна двойка, която не е давала съгласие за това. Кадрите са качени в интернет от съпруга Даниел Беловарски, за да стигнат до негови роднини в чужбина. Авторите на предизборното видео ги използват обаче, без да искат позволението на двойката.

“Никой от нас не членува в никаква партия. Аз лично даже не съм привърженик на никаква партия. Не бих го допуснала”, коментира преди ден съпругата му Антоанела пред бТВ.

Двамата се заканиха да заведат дело срещу “Атака” и фирмата, направила клипа. “Човек се чувства ограбен, защото това е нахлуване в личното пространство, което за мен е абсурдно. Това е църковният ни брак, което е още по-отвратително”, коментира още Антоанела Беловарски.

От партията на Сидеров се оправдаха, че макар и одобрен от тях, клипът е дело на външна фирма, която носи отговорност за грешката. От фирмата пък казаха, че кадрите били монтирани погрешка и веднага ще ги премахнат.