Разследването за злоупотреби с проект по Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК), по което наскоро с обвинения се сдобиха висшите магистрати Веселин Пенгезов и Петър Петков, от четвъртък официално се води и срещу началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева.

След като стана обвиняема, бившият зам.-министър на държавната администрация определи случилото се като “сериозно недоразумение”. Тя е без наложена мярка за неотклонение. Дивизиева стана най-високопоставения обвиняем, откакто Сотир Цацаров пое ръководството на прокуратурата в началото на м.г.

Дивизиева бе призована да се яви в сградата на ДАНС на столичния бул. “Черни връх”, където се помещава разследващият екип по казуса, за да бъде подведена под отговорност за това, че е помогнало на шефа на Военно-апелативния съд Петков да извърши злоупотребата, подменяйки документи по проекта.

Шефът на Софийският апелативен съд и предшественик на Петков – Веселин Пенгезов пък има четири обвинения. Прокуратурата смята, че полковник Петков е основният извършител на присвояването, а Пенгезов, който повече от четири години не е ръководител на военния съд, се води основно като помагач.

Според държавното обвинение двамата са усвоили незаконно над 160 000 лева от проекта за създаване на интегрирана информационна система за военните съдилища, който се реализира с пари по програма ОПАК на ЕС. Парите е трябвало да бъдат усвоени чрез обществени поръчки, но това не се е случило. Те са раздадени на компютърни експерти, които са работили по информационната система.

“Включително ме обвиняват за период от време, в по-голямата част от който аз не съм била на тази позиция като зам.-министър и ръководител на управляващия орган на оперативната програма. Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата, обективно и безпристрастно. Няма нужда да казвам – не съм извършила престъпление. Както аз така и колегите ми сме вършили работата си абсолютно законосъобразно, професионално”, коментира Дивизиева пред чакащите я журналисти.

В края на април, когато стана ясно, че също ще получи обвинения, тя заяви пред медиите, че няма от какво да се притеснява.

Разследването бе публично огласено, след като Пенгезов получи призовката си няколко дни, след като ВСС откри конкурса за нов председател на САС, в който той имаше намерение да участва. Според него именно намерението му да се кандидатира за втори мандат е истинската причина да получи обвинение.

Веднага след получаването на призовката, шефът на САС свика пресконференция, на която обяви, че е получавал “съобщения” от Делян Пеевски, който искал конкретни дела да бъдат решавани по конкретен начин. Пенгезов дори предположи, че след като бъде дискредитиран с обвинение, в конкурса за председателския пост в САС ще се включи зам.-шефът на Софийския градски съд Богдана Желявска, за която можело да се приеме, че има подкрепата на депутата от ДПС.

Разследването срещу Пенгезов и Петков е свързано с европейско финансиране по проект, който е бил реализиран от Военно-апелативния съд през 2008 г., когато Пенгезов е бил негов председател. Според прокуратурата, като председател на Военно-апелативния съд Пенгезов е взел едноличното решение да “награди” компютърните експерти, работили по подготовката на проекта, но без задължителния конкурс по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Така между тях са разпределени почти по равно общо 402 560 лева, смятат разследващите.

 

Впоследствие той се обърнал към тогавашния зам.-министър на държавната администрация и управляващ ОПАК – Мария Дивизиева, която според държавното обвинение поела ангажимент, че това отклонение “ще бъде неглижирано, няма да бъде отчетено и санкционирано”.

В крайна сметка експертите от вече несъществуващото министерство предложили на магистрата следния вариант, за да “замаже” проблема – дейностите по проекта да се разбият на “поддейности” с много по-малък бюджет, за да се заобиколи законът. Така няма да се изискват обществени поръчки по ЗОП, а ще се мине по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. При малките обществени поръчки се събират по три оферти и се възлагат дейности, без задължението за публично обявяване, както е при големите обществени поръчки, съобщиха от прокуратурата още след повдигането на обвиненията на Пенгезов и Петков.