Първото заседание на Народното събрание след майските празници започна с половин час закъснение поради липса на кворум и бе прекратено по-рано по същата причина.

При първата регистрация в залата имаше 108 народни представители. След 30-минутна почивка заседанието беше открито при наличието на 121 депутати.

Днес депутатите приеха няколко члена от новия закон за МВР и програмата си за седмицата.

След поименно преброяване, поискано от ГЕРБ, докато се обсъждаха и гласуваха на второ четене текстове от закона за МВР, в залата се оказаха 116 народни представители.
Така отпадна и редовният блицконтрол, който е през първата сряда на всеки месец.

Следващото пленарно заседание е утре – 8 май, от 9 ч.

След като обяви края на заседанието, парламентарният председател Михаил Миков се извини на правителството и на българските граждани за това, че днес няма да има блицконтрол.

Парламентът ще обсъди утре проекторешението на “Атака” за създаване на временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и на дружества-концесионери за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица.

Това решиха депутатите при приемането на седмичната си програма. Включването на проекторешението в дневния ред беше прието с 99 гласа “за”, 39 “против” и петима въздържали се.

По предложение на “Атака” точката ще бъде първа за четвъртък. Илиан Тодоров от “Атака” призова да се създаде такава комисия, “за да се разбере защо определени държавни фигури в лицето главно на президента Росен Плевнелиев са се срещнали с представители на ЕРП-та в България и на фирми, които добиват подземни богатства на територията на страната”.

Депутатите приеха на второ четене част от новия закон за МВР по предложение на “Коалиция за България”. 

От ГЕРБ ще сезират Конституционния съд, ако в новия Закон за МВР се приеме текст, ограничаващ синдикалната дейност, заявиха от партията на брифинг в парламента.

Веселин Вучков заяви, че от БСП и ДПС са предложили текст, според който в Съвета за социално партньорство на МВР ще могат да участват само синдикати, които отговарят на две условия – в тях да членуват повече от 5% от целия щатен състав на МВР и да имат представителства в повече от една трета от всички структури на министерството. По думите на депутата така се ограничавала с 80% синдикалната дейност във вътрешното министерство, защото на условията отговаряли само два от общо шестте действащи синдиката.

От ГЕРБ смятат, че предложението е в противоречие с Конституцията, както и с конвенции на Международната организация по труда и Европейската социална харта.

“Това е много сериозен и вреден антисиндикален ход на управляващите, внесен внезапно между първо и второ четене, без да е обсъждан със синдикатите във вътрешното министерство, без да е обсъждан в пленарна зала на първо четене”, коментира Вучков. “Това не е нищо друго, освен изкуствено отглеждане на синдикален монополизъм и предизборен опит за купуване на синдикална любов”, допълни той.

От ГЕРБ поискаха тази седмица парламентът да изслуша министъра на образованието и науката Анелия Клисарова за въвеждането на комбинираната форма на обучение, както и министъра на спорта Мариана Георгиева относно критериите за разпределение на средствата за изграждане на многофункционални спортни площадки. И двете предложения бяха отхвърлени.

Не беше прието и предложението на депутати от “Коалиция за България” в програмата за тази седмица да бъдат включени измененията, които предвиждат изплащане на временни месечни компенсации на децата, които не са намерили място в детски ясли и градини.

Парламентът прекрати пълномощията на депутата от “Коалиция за България” Атанас Папаризов. Той трябваше да влезе в Народното събрание на мястото на Петър Курумбашев, който се отказа от правомощията си. Папаризов обаче е подал заявление, в което посочва, че няма да положи клетва като народен представител.