Не гражданите, а политиците са виновни в случая с изгонените от село Розово бежанци, смята вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя коментира темата пред журналисти в Клисура, където участва в честването на 138-та годишнина от Априлското въстание.

“Далече ръцете от българските граждани и народ, защото политиците са тези, които трябва да си вършат работата постоянно и отдалече да предвиждат опасностите, да бъдат далновидни, за да не се случват такива неща”, каза Попова, цитирана от “Фокус”.

Тя оправда реакцията на местните жители с напрегнатото всекидневие и с бедността, но определи поведението на местната власт като “лошо” и “нехристиянско”. Вчера позицията на кмета Теодора Георгиева (ГЕРБ) беше разкритикувана и от вицепремиера Цветлин Йовчев. 

Попова коментира, че поведението на политиците от години е недалновидно, а дипломацията – неуместна. Тя изтъкна, че нито хората по места, нито медиите са били подготвени за бежанския въпрос, докато “западни писачи” обявяват как българският народ не е възпитан добре, как мрази различния, което, по думите й, е недопустимо.
 
“Виждаме, че само на една крачка от село Розово изгонените бежанци бяха посрещнати топло, приети и нахранени. Не може да се твърди, че има различия между хората от едното и другото село”, каза Попова.

Според вицепрезидента, на политиците липсва тактичност от години и сега свеждат поглед и се оправдават с хората.

“Ние живеем в бедност и мизерия и това, което първо трябва да се направи е да подготвим хората по този въпрос, за да са спокойни те и второ след като дадем статут на бежанците да ги приобщим, да намерят те разбиране и топлота и да бъдат интегрирани”, каза Маргарита Попова. 

Изгонените от Розово бежанци бяха посрещнати сърдечно в град Крън

Междувременно трите сирийски семейства, изгонени от село Розово, бяха посрещнати топло в новия си дом в град Крън. От рано сутринта в четвъртък местни пристигат в къщата с торби с продукти и домашни печива за 17-те бежанци, шестима от които са деца. Най-възрастният мъж сред тях беше приет в болница, но състоянието му е добро, стана ясно от репортажа на бТВ.

34-годишният Манан, който е дошъл в България със съпругата си, казва, че ще останат само временно, а целта е да стигнат до роднините си в Германия, Швейцария и Дания. “Тук хората ни посрещнаха топло и човешки. Емоциите обаче са на заден план, искаме да си получим документите и да отидем при роднините си”, обясни той. Такава е целта и на 22-годишния Али, който в Сирия е бил студент.

Ханан разказа, че трите му деца са били много изплашени от отношението на някои хора в село Розово. “Децата бяха много притеснени, изплашени, плакаха. Те са малки и не разбираха какво става с тях. Държанието на хората ги шокира, не знаеха защо хората се държаха така с тях”, обясни бащата, но веднага отбеляза, че и в Розово е имало хора, които са им предложили помощта си и дори тайно са им носили продукти.

След като преди ден стана ясно, че кметът на Розово определя селото като „етнически чисто” в свой доклад, кметът на град Крън Теменужка Люцканова заяви, че етносът никога не е бил признак за разделение там. „В Крън живеят много етноси, никога не е имало напрежение, никога не се е случвало дилемата да бъде етнос. Няма как да бъде инсценировка. Това са крънчани”, заяви тя, посочвайки към местните, дошли да поздравят новите си съседи.
Люцканова обаче изрази недоволство, че е научила от медиите за настаняването на бежанците в града. „Недопустимо е кметът на населено място да научи от медиите, че тук са настанени сирийците от село Розово”, заяви тя и подчерта, че от тях се изисква да спазват законите на България и наредбите на Общинския съвет и „не би трябвало да има проблем”.

Трите сирийски семейства не са успели да си върнат парите за наема на къщата в Розово и да си вземат документите от селото. Те споделиха, че нямат пари и ще търсят възможност да работят в България, докато заминат за Западна България.