Ден след като известната международна правозащитна организация “Хюмън райтс уоч” представи в България шокиращ доклад за това как родни полицаи отблъскват с бой и унижения пристигащите на границата ни нелегални имигранти, най-големият полицейски синдикат категорично зае позицията на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

“Българският полицай не е крадец и насилник, а спазва всички норми и регламенти на европейското законодателство”, се казва в декларация на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), разпространена до медиите в сряда.

Само пет дни по-рано Йовчев определи констатациите на проверяващите от “Хюмън райтс уоч” като “откровени лъжи и клевети”, изразявайки надежда, “че споменатият доклад няма връзка с натиска, който през последните месеци се оказва върху България да пропуска свободно през границата си нелегални имигранти”.

Международната организация твърди, че е документирала 44 случая на насилие и унижения, упражнявани от родни униформени над общо 519 души от ноември м.г., когато влезе в сила кризисният план на МВР за справяне с бежанската вълна. Оттогава насам членовете на правителството рязко втвърдиха тона си по темата и под натиска на “Атака” започнаха да наричат всички минаващи през границата ни с Турция “нелегални имигранти”, вместо предпочитаното до този момент “бежанци”.

От полицейски синдикат изразяват “категоричното си несъгласие” с твърденията на “Хюмън райтс уоч”, допълвайки, че сред данните от огласения преди ден доклад имало “изключително много фактически грешки, които експертите, провели изследването, не са проверили, а това поставя под съмнение достоверността на резултатите”.

“Нещо повече – в доклада на правозащитната организация няма отразено мнение или позиция на нито един полицай, няма проверка на достоверността на твърденията на интервюираните, част от които казват, че не само са бити от полицаите, но са били и ограбени от тях. Съгласно българското законодателство това е длъжностно престъпление и най-малкото, което се очаква от една правозащитна организация, е да спази процедурите и да сигнализира за това. Доколкото ни е известно, подобни сигнали не са постъпили към момента”, се казва още в декларацията на СФСМВР.

Подобно на вътрешния министър Йовчев, синдикалистите определят констатациите на “Хюмън райтс уоч”, като “непотвърдени и субективни твърдения”. Освен това от профсъюза “изискват” от родните организации, работили с международните си колеги – Български червен кръст и Български Хелзински комитет, “не само обяснение за избора им да оповестят по този начин субективна и непроверена информация, но и извинение на всички служители в МВР за това, че ги наричат крадци и насилници”.

По-малко от два часа след огласяването на декларацията на полицейския синдикат от Българския червен кръст също разпространиха своя позиция по темата, с която се разграничиха от твърденията в доклада. От хуманитарната организация не приемат “едностранчивия начин”, по който “Хюмън райтс уоч” са оповестили констатациите си.

 

“При всекидневните си посещения в центровете на ДАБ за временно настаняване на търсещи убежище, както и при непрекъснатите срещи с бежанци по време на дистрибуции на хуманитарна помощ, представителите на организацията не са наблюдавали и нямат информация за подобно отношение и поведение на служители на МВР спрямо настанените лица в центровете”, уточняват от БЧК, добавяйки, че изразяват мнение по повод декларацията на СФСМВР.

 

Във вторник от “Хюмън райтс уоч” обявиха официално, че са събрали информация от 41 души за общо 44 случая, в които български полицаи са отблъснали чужденци обратно в Турция. Тези случаи засягат най-малко 519 души, които са були връщани без необходимите процедури и без възможност да подадат молби за убежище, често чрез “използване на прекомерна сила”. Много от интервюираните са казали, че българските граничари са ги били или малтретирали по друг начин.

 

От Върховния комисариат по бежанците към ООН в България също съобщиха, че има сигнали за отблъскване на хора по границата. Според МВР обаче граничните полицаи няма как да малтретират идващите “с приклади, електрошокови палки и ботуши, защото нямат такива”.

 

В края на миналата година екип на БНТ засне със скрита камера няколко полицаи, охраняващи границата с Турция, които твърдяха, че шефовете им нареждали да посрещат бежанците на принципа “бой и наобратно”. Оплакваха се и от изключително мизерните условия на труд, които МВР осигурява на служителите си. Думите им моментално бяха отречени първо от шефа на “Гранична полиция” Захарин Пенов, а след това и от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

Във връзка с този случай от Българския хелзинкски комитет поискаха със запитване по Закона за достъп до обществена информация силовото ведомство да им предостави инструкциите, давани на униформените в пограничната зона.

 

Тогава Лазаров отговори пред медиите, че “от гледна точка на инструкциите трябва много внимателен и детайлен анализ дали това може да се случи, един път – като ниво на защитеност на информацията, втори път – като технико-тактически оперативни способи за охрана на границата”. В крайна сметка въпросните инструкции не бяха публично оповестени от МВР.