Ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева също ще получи обвинение за компрометирания европейски проект за създаване на интегрирана система на военните съдилища. Това съобщиха неофициално пред Mediapool от държавното обвинение. По тази афера вече са повдигнати обвинения председателите на две важни съдилища – Веселин Пенгезов (Софийски апелативен съд) и полковник Петко Петков (Военноапелативен съд).

Дивизиева бе заместник-министър на държавната администрация в кабинета “Станишев” и отговаряше пряко за оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК), когато проектът е стартирал през 2008 година. От прокуратурата неофициално обясниха, че тя е заподозряна, че е съветвала военните съдии как да нагласят процедурите и как да се “антидатират” документи. Антидатирането е незаконна подмяна на истинската дата на съставяне на официалните документи с цел тя да се нагласи според нуждите на съставящия ги.

От прокуратурата заявиха, че разполагат с писмени доказателства и свидетелски показания за вината на Дивизиева, която е съпруга на министъра на културата Петър Стоянович. Срещу нея все още не са повдигнати обвинения, но неофициалната информация е, че това “ще се случи скоро”. Тя вече бе разпитана като свидетел.

По-рано в понеделник Веселин Пенгезов посети сградата на ДАНС, за да му бъдат повдигнати четири обвинения. Преди това той прогнозира, че сред обвиняемите ще попадне и Мария Дивизиева, но по-късно каза, че тя не е сред тях. Засега по аферата “ОПАК” са обвинени само той и настоящият председател на Военноапелативния съд полковник Петко Петков.

Прокуратурата смята, че полковник Петков е основният извършител на присвояването, а Пенгезов, който повече от четири години не е ръководител на военния съд, се води основно като помагач. Според държавното обвинение двамата са присвоили незаконно 181 000 лева от проекта за създаване на интегрирана информационна система за военните съдилища, който се реализира с пари по програма ОПАК на ЕС.

Сам като “Георги Димитров”

Пенгезов и Петков пристигнаха в ДАНС без адвокати, а шефът на САС каза, че ще се защитава сам – “като Георги Димитров в Лайпцигския процес”. Двамата обвиняеми не бяха задържани, нито им бе наложена забрана да напускат страната.

Пред журналисти Пенгезов спомена имената и на няколко свидетели по делото, защото смята, че и те ще бъдат обвинени впоследствие.

”Повдигнаха ми четири обвинения. При трите съм помагач на полковник Петков и на разни други (хора). И едно военно длъжностно съм извършил. Всъщност става дума за едно и също нещо, но (съм обвинен) по четири текста от Наказателния кодекс”, коментира Пенгезов, след като посети сградата на ДАНС, за да бъде обвинен.

В крайна сметка Пенгезов изброи само три текста, по които е обвинен. Единият е за извършено длъжностно престъпление (чл. 387 ал. 2 от Наказателния кодекс), от което са настъпили значителни вреди. Шефът на апелативния съд обясни, че това обвинение му се повдига, защото не е направена ”голяма обществена поръчка” по проекта. Другото е като помагач за извършване на длъжностно присвояване (чл. 202 ал. 2), а третото споменато от него е за представяне на неверни сведения при реализиране на проект с европейски пари (248 а ал. 3) Прокуратурата не е взела мярка за отклонение на съдията.

“Помагам на хората”

 

”Все съм помагач, помагам на хората, а?”, иронично подхвърли Пенгезов. ”Без мярка (за неотклонение съм – бел. ред.), защото съм добър… Имам постоянен адрес, няма опасност да се укрия или да извърша престъпление. Нищо не ми казаха за подсъдността (пред кой съд ще го съдят), сега започват да я мъдрят”, допълни той. Спорът по неговото дело е дали ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд, Софийския градски съд или военен съд.

”При положение, че има конкуренция между военния съд и спецсъда, делото трябва да е подсъдно на военния съд. Ако има конкуренция между военния съд и СГС, то трябва да е в СГС, но това е – не четат”, каза той.

Пенгезов изброи имената и на доста свидетели по делото – Георги Трапов, Орлин Карагьозов, Пламен Цветков, Георги Трапов, Людмил Симеонов, Валентин Димитров и Здравко Георгиев.

“Те са свидетели засега, но ще станат обвиняеми. Казаха ми (тези, които са му повдигат обвинение), че всичко подред щяло да стане”, каза съдията. В отговор на въпрос откъде знае, че ще станат обвиняеми, той каза: ”Е, не могат да ме оставят само помагач. Нали трябва да стане по-голямо шоу”.

Той не отговори дали познава тези хора, но предположи, че са компютърните специалисти, които са участвали в проекта за изграждането на системата.

Оформя се престъпна група

 

”Засега не става дума за организирана престъпна група, но горе долу като такава се оформя. Засега сме само двамата с полковник Петков и трябва още един (за станат престъпна група). Това е засега. Много интересни престъпления”, каза Пенгезов. По-късно се разбра, че основен фаворит за трети член на групата е Мария Дивизиева.

След като му повдигнаха обвиненията, той обясни, че отива в съда да работи. Това обаче няма да е за дълго. Съдия Пенгезов коментира, че Висшият съдебен съвет ще е длъжен да го отстрани временно от длъжност заради повдигнатите обвинения.

Магистратът получи призовката си няколко дни, след като ВСС (ВСС) откри конкурса за нов председател на САС, в който Пенгезов имаше намерение да участва. Според него именно намерението му да се кандидатира за втори мандат е истинската причина да получи обвинение.

Веднага след получаването на призовката, шефът на САС свика пресконференция, на която обяви, че е получавал “съобщения” от Делян Пеевски, който искал конкретни дела да бъдат решавани по конкретен начин. Пенгезов дори предположи, че след като бъде дискретитиран с обвинение, в конкурса за председателския пост в САС ще се включи зам.-шефът на Софийския градски съд Богдана Желявска, за която можело да се приеме, че има подкрепата на Пеевски.

Разследването срещу Пенгезов и Петков е свързано с европейско финансиране по проект, който е бил реализиран от Военно-апелативния съд през 2008 г., когато Пенгезов е бил председател.