Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпространи във вторник остра позиция срещу Народното събрание (НС) заради забавеното приемане на промените в Закона за МВР (ЗМВР).

Освен, че изразява възмущението си от “арогантността” на депутатите, които тотално отказват да подложат на публично обсъждане идеите в законопроекта, ръководството на най-големия полицейски синдикат намеква, че липсата на диалог може да доведе до излизане “на площада” от страна на членовете на федерацията.

Повод за становището на СФСМВР е организирана преди ден кръгла маса за обсъждане на проекта за ЗМВР, на която освен представители на медии, неправителствени организации и профсъюзи, бяха поканени и общо 17-ма депутати от вътрешната, правната и социалната комисии. Нито един от тях обаче не се отзова на поканата на полицейския синдикат.

“От СФСМВР започват да изпитват реални съмнения относно прозрачността по обсъжданията и приемането на новия закон, както и за мотивите, стоящи зад подобно отлагане, продължило повече от половин година. Отсъствието на народни представители и неглижирането на проблеми, касаещи не само служителите в МВР и техните семейства, но и всички граждани на Република България, които се вълнуват от качеството на продукта “сигурност”, граничи с арогантност”, пишат в позицията си от федерацията.

Синдикалистите допълват още, че ще се опитат да обяснят мотивите си за направените от тях предложения за промени във ведомствения закон по време на някое от заседанията на изброените парламентарни комисии, преди законопроектът да бъде гласуван на второ четене.

Също така заявяват, че до края на април ще бъде проведено извънредно заседание на управителния съвет на СФСМВР, на което да бъде взето решение каква да бъде реакцията на синдиката заради забавеното приемане на новия ЗМВР, като уточняват, че “предварителните нагласи е тя да бъде остра”.

“Единственият въпрос, чийто отговор синдикалните активисти очакват да получат е: къде народните представители ще решат да проведат дебата и да се срещнат със своя суверен – на кръгла маса, в медиите или на площада пред Народното събрание”, завършват лаконично позицията си синдикалистите, уточнявайки, че “повече няма да чакат”.

Въпросните промени в Закона за МВР бяха подготвени от настоящото правителство, като вътрешният министър Цветлин Йовчев нееднократно се похвали, че текстовете са плод на сътрудничеството със синдикалните организации в министерството. По думите на заместника му Васил Маринов пък проектопромените в ЗМВР обхващат 99% от идеите на различните ведомствени профсъюзи.

“Новият закон ще бъде до голяма степен насочен към социалните придобивки на служителите на МВР. Регламентира се нощният труд, извънредният труд, увеличава се извънредният труд от 50 на 70 часа. Предвижда се безплатно пътуване в градския транспорт за всички служители на МВР, не само за държавните служители”, анонсира още в края на октомври м.г. Маринов.

Въпросните законови промени бяха приети на първо четене в парламента четири месеца по-късно – на 27 февруари т.г. Оттогава обаче законопроектът не е бил включван в програмата на ресорните комисии.

Промените в Закона за МВР предвиждат още главният секретар на министерството да не се назначава с указ на президента, а с решение на Министерския съвет. Това на практика означава, че професионалното ръководство на силовото ведомство ще е независимо от изпълнителната власт само на хартия. Както и че се прави ново посегателство към правомощията на държавния глава, което вече стана норма при сегашното управление на БСП и ДПС.

Измененията в ЗМВР, предлагани от правителството, предвиждат още възстановяването на структурата на МВР с няколко големи дирекции – “Пожарна”, “Охранителна полиция” и “Криминална полиция”. По време на управлението на ГЕРБ последните две структури бяха обединени в едно.

Освен това управляващите планират баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да получат част от правомощията на преминаващата в новата агенция за подслушване към МС Специализирана дирекция “Оперативно-технически операции” (СДОТО). Става въпрос за откриването, идентифицирането и неутрализирането с технически средства и специализирани кучета на взривни устройства и вещества, както и извършването на физико-химично изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи.

Планира се също обединение между дирекциите “Международни проекти”, “Международно сътрудничество” и “Международно-оперативно сътрудничество” – службата, която се се занимава с Европол, Интерпол и информационната система на Шенген. Според мотивите на вносителите със законопроекта се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството, по-ефективно управление на човешките ресурси, отстраняване на несъвършенствата на действащия закон.