“2014-а е ужасна година. Аз всеки ден го напомням”, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в събота, след като участва в коледен турнир по футбол, който бе спечелен от отбора му “Витоша” (Бистрица).

“2014-а, колкото по-бързо я забравим и в спортен, и политически план – защото тук там някой спорт направиха победа, всичко друго беше слаба година. 2014-а е ужасна година”, каза премиерът.

“Само си представете в последния работен ден затворихме, след като изплатихме 3.170 млрд. по КТБ само от 6 декември досега. Представете си това да е влязло в спортни площадки, стадиони и какво ли не. 3.170 млрд, които можеше да ги харчи българският народ”, допълни той и изброи добрите стъпки в последните седмици. Като такива Борисов определи даването на коледни добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии и разблокирането на средствата по оперативните програми на Европейския съюз.

“Пуснахме еврофондовете, над 7.3 млрд. влязоха в държавата, което ще допринесе за бизнеса и растежа на икономиката, разплатихме се с общините. Дадохме 12 млн. за залата в Пловдив, 10 млн. за залата във Варна, знаете какъв кимизарник беше. Просто беше нищо – непипана, откакто е построена. Това са все места, където ще има световни и европейски първенства””, изреди постиженията на кабинета си той.

Борисов каза още, че не го касае отправеният преди ден от лидера на ДПС Лютви Местан призив да се освободи от Патриотичния фронт, ако не иска предсрочни парламентарни избори догодина.

“Не съм го слушал. Гледам телевизия, но си спестявам нерви да чета коментари, еле па по коледните празници. Знаете ли, много помага и не ми липсва. Така че нито съм го чул какво е казал, нито аз ги съветвам тях. Благодаря, че са се опитали да го направят, но това не ме касае”, заяви премиерът.

В същото време той отказа да коментира приетите в последния работен ден на парламента от ГЕРБ и ДПС поправки в пенсионното осигуряване. “Сега, вие сте дошли тука да гледате мач, или да ме изпитвате за пенсионната реформа. Все пак празнични дни са”, отвърна той на въпроса.

С далеч по-голяма охота Борисов коментира  спортните теми. “Левски ме послушаха за Стойчо Стоев, чак когато станаха шести. Най ми е жал за тях, че се държат невъзпитано. Левски винаги е бил Отбор на народа, защото е имал най-големите джентълмени във футбола. Всички се държат невъзпитано – от публиката до треньора включително. Вие гледате мачовете им”, каза премиерът, според когото държавната политика в спорта ще се изразява в това да се изплатят “милиардите, които потънаха” и да се стабилизира страната.