Ден преди да сдаде властта на служебния кабинет, правителството в оставка на Пламен Орешарски реши да осигури “комфорт на строителите и общините” и отпусна 166.8 млн. лв. за покриване на плащания по спряната Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС), съобщи на извънреден брифинг във вторник министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов.

Той отказа да каже кои общини по колко средства ще получат, но обеща парите да бъдат по сметките им “до ден- два”.

Проверка на Mediapool до Столична община, Костинброд, Габрово, Кърджали, Враца, Банско показа, че нито една от тези общини не е получила някакви средства, нито пък са били уведомени с писмо, че предстоят плащания.

 

Необходимо е Националното сдружение на общините да седне заедно с Министерството на околната среда и водите и управляващия орган на ОПОС за намиране на решение за изход от ситуацията, каза зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов пред Mediapool. По думите му дори отпуснатите 166 млн. лв. да постъпят до ден – два по сметките на общините, те ще запълнят някакви дупки, но няма да решат проблема със спрените плащания.

Комфорт, ама не съвсем

“За да осигурим комфорт на строителите и на общините в активния сезон, днес получихме лимит от Министерството на финансите в размер от над 166 млн. лева, които вече сме започнали да разплащаме и до ден-два ще разплатим всички средства на бенефициентите”, обеща Станислав Анастасов.

Той обясни, че това са верифицирани разходи, които представляват “мостово” плащане, което ще покрие разходите по проектите в периода от две – три седмици, докато Брюксел размрази финансирането по ОПОС. Когато това стане, парите ще бъдат възстановени в Национален фонд, съответно ще бъде покрита голяма част от дефицита в държавния бюджет, обясни Анастасов.

Той увери още, че към момента в процес на верификация са искания за плащане за над 202 млн. лева, които ще бъдат обработени в рамките на 2-3 седмици. Ако процесите се развиват със същата тенденция, МОСВ ще изплати и тях, така че да няма никакъв риск от загуба на средства и ще се осигури ресурс за общините, коментира още Анастасов, който в сряда Анастасов напуска МОСВ и може щедро да обещава каквото си пожелае. На негово място идва служебният министър Светлана Жекова.

Експерти от МОСВ коментираха неофициално пред Mediapool, че това е последният пиарски ход на отиващото си правителство, защото няма индикации, че Еврокомисията ще възстанови скоро плащанията към България по спряната ОПОС.

Непрекъснато отлагане на срока за парите

Местната власт вече не вярва на никакви обещания на централната, защото правителството на Пламен Орешарски обещава възстановяване на плащанията от март, като последният срок беше края на юли – началото на август, който отново не се случи.

Европейската комисия спря временно парите по ОПОС в края на ноември 2013 г. заради нарушения при провеждането на обществените поръчки. В края на февруари 2014 г. и правителството преустанови плащанията от бюджета към общините.

Ефектът е разкопани улици в десетки градове и задължения от над 500 млн. лв. към строителни фирми, някои от които са пред фалит, по данни на Камарата на строителите. Общата стойност на всички проекти, изпълнявани по ОПОС, са за над 2 млрд. лева.

Пълна неяснота с финансовите корекции

Въпреки че публично обеща, Министерството на околната среда и водите и досега не е публикувало окончателния списък с наложените финансови корекции на общините, заради допуснатите нарушения. И по този въпрос местната власт е в неведение.

Липсата на яснота и комуникация с МОСВ по този въпрос ни кара да се притесняваме да правим каквито и да е плащания към фирмите, защото после не знаем как ще бъдем санкционирани, коментира Дончо Барбалов. По думите му притеснението сред кметовете е голямо, защото и ако платиш, може да отнесеш глоба, и ако не платиш, също може да бъдеш наказан. Затова е необходимо да се намери възможно най-бързо работещо решение, посочи Барбалов.