Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов е бил сменен изненадващо на 31 октомври с решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е държавната газова компания. Гогов, който заема този пост от януари 2007 г., е научил за уволнението си от внесеното заявление в Агенцията по вписванията.

На 1 ноември с решение на борда на директорите за нов изпълнителен директор на “Булгаргаз” е избран бившият регионален директор на Националната агенция по приходите (НАП) във Видин Шишман Чаушев.

Първоначално Министерството на икономиката и енергетиката отказваше да коментира новината, но след това от пресцентъра обясниха, че решението е “свързано с промяна на визията за развитие на дружеството”.

Реалните причини за рокадата на едно от ключовите енергийни дружества остават неизвестни.

Случайно или не, решението за уволнението на Гогов е взето в деня, когато също толкова изненадващо в София пристигна председателят на “Газпром” Алексей Милер и с церемониалната “първа заварка” бе даден старт за изграждането на газопровода “Южен поток” на българска територия. Милер води преговори в Министерския съвет с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в резултат на които бяха подписани два протокола между “Газпром” и БЕХ за “Южен поток”.