Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) връща т. нар. “златен гьол” на българо-турската граница, тоест задължителната дезинфекция на колите, заради заразни болести по животните в южната ни съседка, от което бизнесът търпи загуби за милиони. Това обяви Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ в понеделник.

“Терминологията “златен гьол” не я приемам, таксите отдавна не са променяни”, каза Моллов по повод на разпространеното сред превозвачите име на операцията, за която от тях се прибират такси. Той посочи, че две трети от събраните суми влизат в бюджета за държавната профилактична програма, която трябва да предотвратява болести по животните.

Държавата няма капацитет да извършва тази дейност и по тази причина фитосанитарният контрол ще се изпълнява от частната фирма “Пи Еф Си” ЕООД, каза Моллов.

Компанията беше избрана чрез бързо организиран конкурс в края на мандата на ГЕРБ от служебното правителство. Скандалът избухна след като бившият вътрешен министър Румен Петков обяви, че специално регистрираната за конкурса фирма си докарва по-голям оборот от продажбата на дрога, а служебният кабинет е правителство на грабежа. “Имам основание да считам …., че фирмата е създадена за да краде, а това служебно правителство, е правителство на грабежа. В сравнение с него тези от предишното бяха скромни комсомолци”, каза тогава Петков.

Последва оставката на тогавашния шеф на БАБХ Йордан Войнов, а служебното правителство обяви, че е прекратило договора с фирмата.

Според Моллов обаче договорът с фирмата е 5-годишен и не е бил преустановен, а само временно спрян. Заради заложени неустойки контрактът ще бъде подновен, обясни Пламен Моллов. Според него няма значение кой ще е операторът, защото държавата не дава нито един лев за тази дейност, а взема две трети от таксата.

Моллов не обяви цените, на които ще работи фирмата. Според данните, изнесени от Петков навремето, “Пи Еф Си” взима по 4 лв. за пръскане на лек автомобил и 20 лв. за камион, плюс още 10 лв. за себе си от всеки преминал автомобил. Така при 1000 автомобила на денонощие, това прави средно 300 000 лв. приходи на месец за компанията, която се води собственост на физическото лице Лидия Любенова.

Изгодна сделка

“Пи Еф Си” ще има три пункта за дезинфекция на автомобилите на границата с Турция. Единият ще е на граничния пункт “Капитан Андреево”, другият на “Лесово”, а третият на “Малко Търново”. На последния компанията се ангажира да изгради съоръжението за фитосанитарен контрол, защото пунктът е в окаяно състояние, уточни Моллов.

По думите му компанията ще започне да осъществява дейност до десетина дни.

В европейската част на Турция има 33 огнища на шарка, две са съвсем близо до България, защити връщането на фирмата на браздата Пламен Моллов. Той допълни, че заради различни огнища на зарази по животните, които често се разпространяват от Турция, като шарка, шап и други инфекциозни болести, българските производители търпят сериозни щети. Фирма от Пловдивско например е загубила 1 млн. лв. заради неосъществен износ към Русия, каза Моллов.

Той определи сделката с “Пи Еф Си” като изгодна за държавата, защото две трети от събраните суми влизат в бюджета за държавната профилактична програма, която трябва да предотвратява болести по животните.

Обмисля се и въвеждането на ветеринарен контрол на границите с Македония и Сърбия, тъй като и там имало огнища на заразни болести по животните, каза Моллов.

История с хепи енд

Компанията “Пи Еф Си” беше избрана в първите дни на служебния кабинет след бързо организиран конкурс, проведен в последните дни на правителството на ГЕРБ.

Условията за търга бяха обявени само на сайта на Агенцията по безопасност на храните.

Срокът за подаване на документи беше 7 дни, а фирмата победител – създадена след това.

Фирмата е вписана в Търговския регистър на 8 март 2013 г. Капиталът й е 40 хил. лв., а предметът й на дейност – покупко-продажба на стоки с цел препродажба.

Собственик на компанията е Лидия Любенова. Все още няма публикуван никакъв финансов отчет за дейността на компанията, сочи справка в Търговският регистър.