Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода “Южен поток”, но не разполага със своя полиция на място нито в там, нито в Сърбия, която да следи нещата – ние не действаме така; нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, помолена за коментар на обявените от Белград намерения да строи газопровода, предаде БТА.

България е част от ЕС, затова открихме наказателна процедура заради “Южен поток”, според която българската страна е призована да спазва всички правила, свързани с обществените поръчки. Поискахме да бъде потвърдено, дали правилата са били спазени. По силата на предприетата процедура призовахме България да спре строежа. Процедурата продължава, заяви Холцнер.

За държавите извън ЕС не разполагаме с тези средства, но след като съоръжението заработи, можем да поставим въпроса пред енергийната общност, която разполага със свои собствени инструменти, уточни тя. По нейните думи, тъй като Сърбия не е в ЕС, не е необходимо да се съобразява с правилата на Общността за вътрешния пазар. Не можем да отнесем въпроса до Европейския съд, но ако бъде допуснато нарушение на правилата в енергетиката, това би станало ясно на по-късен етап – когато тръбопроводът заработи, отбеляза говорителят.

Независимо дали става дума за България или за Сърбия, когато има намерение за пренос на газ от Русия към Европа, това обвързва европейска територия, независимо дали става дума само за част от тръбопровод. Казвали сме и друг път за големи инфраструктурни проекти в Европа, че тяхното изграждане е обвързано със спазването на европейското законодателство, заяви Холцнер.

Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, поясни в отговор на въпрос дали ЕС не се насочва към замразяване на преговорите за членство на Сърбия, че преговорите са разделени на тематични глави. Докато вътрешното законодателство на преговарящата държава не бъде изцяло съобразено със законодателството на ЕС, преговорните глави не могат да бъдат приключени и самите преговори за членство не могат да бъдат завършени, допълни говорителят.