Тримата “независими” депутати на Николай Бареков се “разписаха” за управляващото мнозинство, като подкрепиха отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс, което спокойно можеше да се случи и без тяхна помощ, тъй като БСП, ДПС и “Атака” имаха достатъчно гласове.

Така върнатите от Росен Плевнелиев текстове бяха прегласувани от общо 138 народни представители (БСП, ДПС, “Атака” и “независимите” на Бареков). В подкрепа на ветото бяха 80 депутати от ГЕРБ, останалите 14 от групата на Бойко Борисов не присъстваха в залата.

С това предизвестено гласуване кодексът ще може да влезе в сила, да се формира нова Централна избирателна комисия и изборните правила да се приложат за евроизборите на 25 май.

Отхвърлянето на ветото стана на две извънредни заседания във вторник – първо на временната комисия за Изборния кодекс, а след това в пленраната зала.

В петък държавният глава върна закона за ново обсъждане. Текстовете, които той искаше да бъдат променени от депутатите включваха процедурата при съставянето на ЦИК, при която ръководството се избира от парламента; половинчатата преференция, която дава възможност за пренареждане на парламентарната и местна листа на дадена партия, но без възможност да бъде разместван водачът, както и отстъплението от електронно гласуване и заменянето му с машинно.

Плевнелиев – големият отсъстващ, а мотивите му писани на коляно

Въпреки отправената покана от председателя на парламента Михаил Миков президентът Плевнелиев лично да изложи мотивите си пред НС, държавният глава не дойде, което даде възможност на БСП да го обяви за “големия отсъстващ”.

Големият отсъстващ от днешния дебат е този, който го предизвика. Нормално е да дойдеш и да предложиш своите мотиви, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова, която обаче не припомни, че и президентът Първанов не е присъствал в НС, когато е връщал закон за преработка.

“Защо отсъства президентът? Истината е една – мотивите към това вето са незащитими и президентът разбира това”- продължи тя и посочи, че мотивите към ветото изглеждали като “писани на коляно”, сякаш до последния момент авторът им се е надявал “да не му се налага да положи подобно усилие”.

Манолова посочи също, че Плевнелиев дал знак още в началото на годината, че ще върне закона. Заявката тя прочела в предложението на държавния глава за референдум по изборните правила.

“Ясна е целта на референдума – очевидно някои от партиите, които имат притеснения за резултата си на предстоящите избори, си търсят магическо лекарство. Търсят си виагра, която да им подобри резултата. Никой не може да отрече, че ще се повиши активността, но никой не знае дали ще се вдигне резултатът на тези партии”, заключи Манолова.

Депутат от ДПС предложи да се гласува преференциално и за президент

От ДПС пък призоваха Плевнелиев да се обърне към Конституционния съд, за да атакува запазените текстове за уседналостта на местни и европейски избори. “Очевидно нямаме достатъчно депутати, за да сезираме КС, следователно ще търсим и други начини, включително чрез държавния глава”, обяви Мустафа Карадайъ.

По-късно пък колегата му Янко Янков излезе с “авангардно” предложение – щом президентът настоява толкова да се пренарежда всяка една листа, да има възможност и за преференция при президентския вот. “Нека гражданите решават кой искат да бъде президент и кой вицепрезидент от излъчената двойка”, заяви Янко Янков.

ГЕРБ: Приемаме аргументите на президента, преференцията няма да работи

Красимир Ципов (ГЕРБ) обяви, че партията му приема аргументите на президента и че не е редно нов закон да се приема само два месеца преди предстоящия евровот.

Той критикува приетите правила за преференция при местни и европейски избори, при които бюлетините без отбелязано предпочитание за конкретен кандидат в партийната листа ще се считат като глас за водача на листата. При гласуването на текстовете на 21 февруари депутатите от ГЕРБ не бяха в пленарната зала.

“В последния момент бе прието изискване, което да удовлетвори начина, по който партиите и коалициите искат да изглеждат листите. Нека да е ясно – дами и господа, няма да можете да пренареждате листите”, обяви Ципов. Допълни го Десислава Атанасова (ГЕРБ), според която единствената новост в новия кодекс е промененият състав на ЦИК.

В крайна сметка гласуването в пленарна зала бе предизвестено. След вота Манолова обясни, че работата по Изборния кодекс е доказала, че парламентът може да работи. Депутатката обобщи, че Плевнелиев е “сбъркал” с ветото.

Манолова изрази надежда, че президентът нямало да направи подобна грешка при съставянето на новата ЦИК, чиито членове трябва да бъдат назначени с негов указ.