Съдия Хайгухи Бодикян си е направила отвод по шумното дело “Белведере”, а в сряда сутринта бе определен нов съдия – Валентин Бойкинов. Бодикян стана третият съдия, който отказва да гледа делото за обявяване в несъстоятелност на дружествата “Белведере дистрибуция” и “Домейн Менада”.

Най-напред отвод си направи съдия Румяна Ченалова с аргумент, че срещу нея е образувано дисциплинарно производство във връзка с решенията й по този казус. После се отведе и съдия Пламен Колев. Той изтъкна, че представителите на “Белведере” са успели да внесат съмнения в обективността на съдиите по делото, защото са предпоставили под някаква форма, че тези решения са зависими от ръководството на Софийския градски съд.

Съдия Хайгухи Бодикян стана третият съдия, който отказва да гледа делото. Нейните аргументи са сходни с тези на Пламен Колев. Тя напомня, че още на 13 декември адвокатите на “Белведере” са поискали официално с писмо Софийският градски съд изобщо да не гледа това дело, защото ръководството на съдилището е предубедено по случая. Адвокатите се позовават на позиция на съда от 8 декември, с която се защитава гледната точка на съдия Румяна Ченалова. Това отприщи и лавината от отводи.

Според Гражданския процесуален кодекс няма как съдиите от един съд да си направят колективен отвод по едно дело и всеки трябва да реши сам за себе си. Сега делото “Белведере” е разпределено на четвърти съдия. Ако и той си направи отвод, остават още 15 магистрати в Търговското отделение.

Съдия Хайгухи Бодикян заявява, че се почувствала повлияна от множеството тенденциозни нападки срещу правосъдието и “съдията като цяло в българския правораздавателен процес”.

“Тези нападки бяха последователно тиражирани в медийното пространство с явната цел да се настройва негативно общественото мнение и са предпоставка за лишаване от субективната увереност за безпристрастност”, се казва в мотивите на съдия Бодикян, разпространени от пресцентъра на СГС.

Подобни аргументи са изключително странни, защото не могат да се отнесат само към отвода на съдия по едно дело, а приличат повече на аргументи за оставката на съдия от съдебната система. Съдия Бодикян твърди още, че по делото “Белведере” е била допусната публичност, което не е бивало да става.

Отводът на първия съдия по делото Румяна Ченалова бе поискан от адвокатите на френския инвеститор “Белведере груп”, който притежава ”Домейн Менада” и ”Белведере дистрибуция”. Тя в крайна сметка се оттегли с аргумента, че срещу нея е започнало дисциплинарно производство за работата й по конкретното дело.

В средата на декември изпълнителният директор на “Белведере Кепитъл Мениджмънт” Николаос Смирноф си пожела “Дядо Коледа да донесе справедливо решение” по казуса”Белведере”.

Случаят ”Белведере” нашумя след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайно присвояване на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има “гнили ябълки”.

Това предизвика образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова и проверка на цялата работа на синдика Панайот Велков. Инспекторатът на правосъдното министерство откри, че той редовно си е превишавал правомощията.