При строителството на дерето до улица “Горна Студена” в „Аспарухово” има допуснати сериозни слабости. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов в отговор на въпрос дали човешка грешка или природното бедствие станаха причина за многото жертви на потопа във Варна.

“Не може да има къщи в самото дере. Освен това е допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улица “Горан Студена”. А тя има над десет преки улици, които са с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал”, обясни пред Националното радио Папазов, който участва в спасителната операция в първите часове след бедствието в “Аспарухово”.

Веднага след като се разбра, че има много тежки поражения от наводнението във Варна, транспортният министър бил най-близо – в Русе. „Веднага тръгнах и около 9 часа вечерта бях на място в Областната управа. Запознах се с обстановката, след което с командващия флота адмирал Румен Николов отидохме на най-пострадалата улица “Горна Студена”, където съществуваше все още голяма опасност. Имаше натрупани много автомобили, които на една тясна улица бяха образували нещо като бент. Военноморските сили заедно с “Гражданска защита” извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент”, разказа Папазов.

По думите му, на място били оставени дежурни, които да следят нивото на водата в дерето.

„Нямаше пряка опасност през нощта да възникне, тъй като електричеството беше спряно. При нас имахме само локално осветление от агрегати от военните и от “Гражданска защита”. Благодарение на работниците от пристанище “Варна”, които се включиха и цялата техника на пристанището, а също така и затворници около 50 души помогнаха на доста граждани. На другия ден след 16 часа започна поетапно пускане на тока и водата в кв. “Аспарухово”, каза още транспортният министър.