В БСП са силно притеснени, че правителствената стратегията за съдебна реформа ще влезе в парламента екстремно бързо и ще бъде приета на “ура” за 15 минути, разкри в понеделник депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ.

Министерският съвет прие в края на миналата година реформаторския документ, който предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Отделно се предвижда децентрализация на прокуратурата и по-голяма автономия при административното управление на съдилищата.

БСП вече обяви склонност да подкрепи съдебната реформа. ДПС също не се отхвърлили подобна възможност.

Мая Манолова обаче е против бързането на всяка цена. Тя прогнозира, че управляващите ще настояват документът да бъде приет до края на седмицата, за да бъде включен в доклада на Европейската комисия.

“Трябва да престанем да правим нещо, за да угодим на очакванията на Европа”, каза Манолова. Тя подкрепя идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска, но не очаква само тази стъпка да промени реално ситуацията в съдебната система.

“Според мен българските граждани имат право на реформирана съдебна система. Всички промени, които ще се правят в съдебната система, трябва да бъдат заради българските граждани. Но не бих участвала в реформа, която ще бъде направена за 15 минути”, подчерта тя.

Манолова поясни, че подкрепя и друго предложение в стратегията, а именно неправителственият сектор да може да предлага кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Депутатът смята, че проблемът в тази процедура не е в това кой ще излъчва кандидати и колко е публична самата процедура. Манолова коментира, че по-важно е да е ясно кой стои зад кандидатите и как се е стигнало до тяхната номинация.

Тя напомни, че част от сегашния състав на ВСС бе избран по време на първото правителство на ГЕРБ. Още тогава имаше критики, че процедурата бе публична, но не беше прозрачна.

“Трябва да е ясно кой предлага, какви са критериите, защо е избран даден кандидат, да има изключително високи стандарти на почтеност и морал на тези, които избираме и които ще ръководят съдебната система”, каза още Манолова.

Мая Манолова пропусна да спомене, че съставът на този ВСС бе спазарен задкулисно измежду всички партии в парламента без Синята коалиция. Принципът бе 5:2:2:1:1. ГЕРБ вкараха петима свои членове, ДПС и БСП по двама, “Атака” и РЗС получиха по един. Така извън ВСС остана единственият кандидат, издигнат от гражданската квота. Това бе тогавашния председател на Районен съд – Враца Надя Пеловска. Тя се представи изключително добре на изслушването, но заради пазарлъците не бе избрана.