Твърденията, че управляващата коалиция е двойна са митове. Ясно е, че коалицията е четворна. Това е една коалиция на политическия недоимък, заяви пред в събота пред БНТ говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че тази коалиция може да се е обявила за проевропейска и реформаторска, но с увеличаването на броя на министерствата е показала, че се търсят други баланси.

Мерджанов коментира, че включването на АБВ и министерското място, което са получили е показателно за това, как е сглобена коалицията.

“Няма да бъдем злобна и креслива опозиция. Още в нощта на изборите гарантирахме, че по важните въпроси ние ще търсим съгласие с водещата политическа сила”, поясни говорителят на БСП. Той коментира, че има някои съвършено неприемливи неща в програмната декларация на правителството и е чудно как те ще съжителстват. Като пример за това Мерджанов даде данъчната политика. По думите му, макар и въведен от БСП, плоският данък е бил необходим тогава и не е бил премахнат по време на управлението на левицата заради несъгласието на коалиционния партньор.

По-рано пред Нова телевизия зам-председателят на партията Янаки Стоилов пък заяви, че “могат да се открият точки в програмата, които ние ще подкрепяме, но тези различия се запазват”. “Даже, в тази декларация се създава впечатление, че повече е търсено основание, за да се покаже пред обществото, че има основание тези четири партии да се съберат, а не толкова, че тя е основа на бъдещото управление. Тя не беше в центъра да дискусията за спояването на тази коалиция, която ще подкрепя правителството”. коментира Стоилов. Той е и скептичен към социалната политика на новия кабинет, която бе поверена на Ивайло Калфин от АБВ.

“С такъв род политика не могат да се решат очакванията на хората нито за повишаване на доходите, нито за една по-активна социална дейност, нито пък за стимулиране на заетостта. Опасявам се, че тази политика има предели и заради характера на кабинета”, коментира още Стоилов. Относно съдбата на парламентарната група на БСП, Стоилов прогнозира, че някои от членовете на БСП могат да се преориентират към други партии. Той обаче обясни, че не става дума за депутати, а за хор предимно от администрацията.

“Трябва да се оздравява политическата система в България, защото хората престанаха да виждат съществени различия между различните партии. Тя смятат, че много от тях се съюзяват ситуативно, за да решават свои собствени проблеми, а не проблемите на своите избиратели. Рискът от изолация не е за пренебрегване”, смята още Янаки Стоилов.