“Ние сме заявили, че сме от политическата част от коалицията срещу “Ислямска държава” и подкрепяме усилията на международната общност да се справи със заплахата.”

Това заяви в четвъртък в интервю за БГНЕС външният министър Даниел Митов, подчертавайки, че организацията на джихадистите “първо не е никаква държава – това са терористи, хора, които по никакъв начин не могат да се наричат държава”.

“Срещу проявленията на такъв вид тероризъм ние трябва да се бием. Това се случва през една граница от нас. Въпросните хора има опасност в един момент да започнат да се връщат обратно към Европа или да бягат в най-различни посоки и една от дестинациите им да е България. Ние трябва да сме подготвени за този момент. Готови сме и това, което е нужно да се направи до момента е направено. Разбира се, степента на подготвеност винаги може да бъде увеличавана”, добави той.

По думите на Митов българските власти непрекъснато поддържат комуникация с европейските и трансатлантически служби и подобряват сътрудничеството си, “така че да можем да реагираме във всяка една създала се ситуация”.

“Но, първо, “Ислямска държава” трябва да бъде разбита на територията на Ирак и Сирия, където в момента е завладяла земи и селища. Второ, да бъде делегитимирана идеологията й като цяло – радикалният ислям е заплаха, както за Европа, така и за самите държави в Близкия изток и Северна Африка, те също трябва да бъдат активни в това отношение. Трябва да се отрежат всички пътища за финансиране на бойците от “Ислямска държава”. По всякакъв начин трябва да им се пречи, когато тръгнат да пътуват или да бягат и да не могат да се измъкнат, без да отговарят за престъпленията си. Ние трябва да сме готови във всеки един момент да знаем кои са тези хора и да реагираме”, коментира още външният министър.

По повод изявлението му, че подкрепя Трансатлантическото споразумение (TTIP), Митов посочи, че ясно е уточнил, че поддържа преговорния процес за постигането му “и всякакви други спекулации са абсолютно излишни”.

“На всичко отгоре Министерският съвет в началото на тази година в пакета, в който е одобрил позициите на България в участието ни в европейски съвети там е минал тази граница. Т.е. там са одобрени много повече неща – там е одобрено подписването на споразумение, там е одобрено премахването на тарифни и нетарифни ограничения, подкрепени са много неща, които биха били от полза за България. Но аз не съм минавал тази граница. Движил съм се в мандата, който може един служебен министър да си позволи”, допълни той.

Запитан дали е вярно, че редовно се чува с един от предшественика си от кабинета “Борисов” – Николай Младенов, миинистърът отговори, че се обажда, “както на Николай Младенов, така и на Соломон Паси, обаждал съм се и на други бивши външни министри”.

“Не може да се очаква един външен министър по някакъв начин да не се обърне към традицията, която съществува вече в държавата. Ще имам разговори и с други външни министри, с които до момента не съм се срещал. Това е съвсем нормална практика и не може по никакъв начин да се разглежда като неувереност, а по-скоро като елемент от някакъв вид приемственост. И с г-н Вигенин съм говорил, когато трябваше да приемаме и предаваме поста и винаги ще се обърна и към него за съвет, когато трябва да се установи каква е нишката по определен въпрос, как се е развивал във времето. Така се прави в нормалните държави”, обобщи Даниел Митов.