Висшият съдебен съвет (ВСС) реше в четвъртък да отстрани от постовете им председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд Петър Петков.

Двамата бяха обвинени преди половин месец за необявяване на обществени поръчки по европейски проект за създаване на информационна система на военните съдилища.

По същото дело обвинение получи и началникът на политическия кабинет на министър-предесдателя Пламен Орешарски Мария Дивизиева, която към момента на стартирането на проекта (2008 г.) е била зам.-министър на администрацията и ръководител на програма ОПАК за България.

Искането за отстраняването на двамата високопоставени съдии бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров. Той разказа пред членовете на ВСС известната до момента информация по случая и допълни, че предстои да бъдат обвинени и други хора по това дело. Остраняването на съдиите Пенгезов и Петков обаче не мина без спорове.

Членовете на ВСС Камен Иванов и Калин Калпакчиев (бивши съдии в Софийския апелативен съд) поставиха въпроса  дали остраняването на двамата е задължително, тъй като престъпленията, за които са обвинени, не са свързани със съдебна дейност. Тяхната теза беше подкрепена и от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Цацаров и останалите членове на ВСС застанаха на позиция, че отстраняването е задължително. Преди да вземе решение ВСС излезе в  половинчасова почивка, за да бъде избистрена позицията на мнозинството. След това повечето членове на съвета се обединиха около тезата, че отстраняването на двамата е възможност, а не е задължително. Въпреки това Пенгезов бе отстранен с 16 гласа при тайно гласуване. Един гласува против, а трима се въздържаха.

Обвиненията срещу Пенгезов бяха повдигнати точно преди той да кандидатства за втори мандат начело на Софийския апелативен съд. Той обяви, че целта на делото е била точно да го отстрани от конкурса и обвини за това влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски върху прокуратурата.